Forvirringen er stor i Libanon: Hvad er der sket med vores premierminister?

Libanesisk premierministers farvel har tråde til konflikten mellem Iran og Saudi-Arabien, siger DR’s mellemøstkorrespondent.

Libanons ekspremierminister, Saad al-Hariri (th), mødtes tre dage efter, at han havde forladt posten, med Abu-Dhabis kronprins, Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan. (Foto: © -, Scanpix)

Det er fortsat et stort, åbent spørgsmål, hvad der i sidste uge fik Saad al-Hariri til at trække sig fra posten som Libanons premierminister.

Var det hans egen beslutning, eller blev han presset til det af det?

Og hvorfor havde han ikke orienteret selv sin nærmeste inderkreds om det på forhånd?

- Det kom som et chok for både inderkredsen og for de fleste libanesere, at Saad al-Hariri gik af. Selvom der næsten er gået en uge, er der ikke sluppet ret meget ud om, hvad der egentlig skete. Men det lader til, at Saudi-Arabien har presset ham til at gå af, siger DR’s mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund.

Saad al-Hariri befandt sig nemlig i Saudi-Arabien, da han sidste lørdag meddelte sit overraskende exit.

Det skete i en forproduceret tv-tale, og her sagde Saad al-Hariri blandt andet, at han frygtede for sit liv.

Hans far, Rafic Hariri, blev dræbt i en bombeeksplosion i 2005. Det er endnu uvist, hvem der stod bag det angreb, men den magtfulde Hizbollah-bevægelse har været under mistanke.

Magtkampen i fuld flor

Den nu forhenværende premierminister rettede samtidig en hård kritik af netop Hizbollah, der er en del af den libanesiske regeringskoalition, for at blande sig i arabiske anliggender.

Og det er nok her, man skal lede efter årsagen til Saad al-Hariris overraskende farvel, forklarer Michael S. Lund.

Den shiamuslimske Hizbollah-bevægelse bliver nemlig støttet af det iranske præstestyre.

Det er ikke noget, der huer det saudiarabiske styre, som tilhører sunni-grenen af islam, og som Saad al-Hariri har tætte forbindelser til.

- Lige nu finder der en enorm magtkamp sted i Mellemøsten mellem Saudi-Arabien og Iran. De er involveret på hver sin side i borgerkrigene i både Syrien og Yemen, og nu eskalerer konflikten også i Libanon, forklarer Michael S. Lund og fortsætter:

- Styret i Saudi-Arabien er meget vred over, at Iran gennem Hizbollah får mere indflydelse.

Fortsat stor forvirring

Hizbollah har tidligere i dag været ude at sige, at det var Saudi-Arabien, som ”tvang” Saad al-Hariri til at trække sig fra premierministerposten i sidste uge.

Ifølge Hassan Nasrallah, der er leder af Hizbollah i Libanon, prøver saudiaraberne nemlig at blande sig i libanesiske politik, og det skal de holde op med, understreger han.

- Det er indlysende, at Saudi-Arabien og saudiske embedsmænd har erklæret krig mod Libanon og mod Hizbollah i Libanon, siger Hassan Nasrallah.

Saad al-Hariris eget parti, Fremskridtpartiet, har i dag opfordret den nu forhenværende premierminister til at vende tilbage til Libanon.

Men ifølge Hizbollah tilbageholder det saudiarabiske styre Saad al-Hariri mod hans vilje.

Noget, som bliver afvist af både saudiaraberne selv og den franske udenrigsminister, Jean-Yves Drian, som har været i kontakt med det saudiarabiske styre.

Tidligere på ugen besøgte Saad al-Hariri da også kronprinsen af Abu Dhabi, Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan, i Abu Dhabi, der er en del af De Forenede Arabiske Emirater. Om han gjorde det af egen fri vilje eller ej, er endnu uvist.

- Der hersker altså stadigvæk stor forvirring om, hvad der er sket. Men faktum er, at det har store konsekvenser for både Libanon, der nu skal til at finde en ny premierminister, og regionen, hvor konflikten mellem Saudi-Arabien og Iran eskalerer i øjeblikket, siger Michael S. Lund.