Forsvarsminister: Militærfly er på vingerne - men der er stadig danskere i Afghanistan

Det er en særdeles vanskelig operation at evakuere fra lufthavnen i Kabul lige nu, siger Trine Bramsen (S).

En større gruppe danskere, som er tilknyttet ambassaden i Kabul, blev sent i aftes fløjet ud af lufthavnen i den afghanske hovedstad.

Det fortæller forsvarsminister Trine Bramsen (S) her til morgen til DR Nyheder.

- Heldigvis har vi fra dansk side truffet en beslutning om at have militære fly i området. Det har gjort, at vi har været i stand til at evakuere, selvom det er meget, meget vanskeligt i lufthaven, hvor de civile fly ikke længere kan operere.

Forsvarsministeren vil ikke sætte tal på de danskere, der nu er evakueret, men fortæller, at der var tomme sæder i flyet.

Og derfor var det også muligt, at tage en gruppe nordmænd med, da Norge ikke har militære fly i området.

- Det er en større gruppe og særligt en gruppe, der er tilknyttet ambassaden, der i første omgang er blevet hentet ud. Fordi der var ledige pladser i vores fly, og det også er vanskeligt at få mennesker ind i lufthaven for nuværende, så kunne vi tage den her gruppe af nordmænd med.

Sådan så der ud i lufthavnen i Kabul i går, hvor mange forsøgte at komme ud af landet, mens Taliban var i færd med at indtage hovedstaden i Afghanistan. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

På dr.dk kan du følge med i situationen, som den udvikler sig i Afghanistan minut for minut.

Større gruppe danskere fortsat i Afghanistan

Ifølge forsvarsministeren mangler man stadig at evakuere en større gruppe danskere, der har opholdt sig i landet, samt flere tolke og lokalansatte.

Men det er en vanskelig opgave, fortæller ministeren, ikke mindst på grund af de kaotiske forhold i lufthavnen, hvor mange tusinde afghanere, der forsøger at forlade landet, har søgt ud mod landingsbanerne.

- Jeg tror, de fleste har set billeder fra i går, hvor der er mennesker i lufthavnen. Sågar på landingsbanen. Det gør det rigtig svært at operere og få mennesker ud til flyene. Der står fortsat rigtig mange mennesker uden for lufthaven, som ikke kan komme ind. Det er klart, at det stiller vores operation i et helt særligt lys, siger Trine Bramsen.

Der fortsat en 'stor gruppe', som Forsvarsministeriet ønsker at evakuere, og som lige nu er i fokus, fortæller ministeren.

- Der er tale om en gruppe, der er meget forskelligartet. Nogle er de her tolke og lokalt ansatte, som vi ønsker at evakuere. Men er er også en større gruppe danskere, der har opholdt sig i Afghanistan, og som har meldt sig og ønsker at komme ud af landet.

Situationen ændrer sig hele tiden

Mens selvom det danske forsvar har en fordel i at have militære fly i området, så er det stadig en vanskelig opgave at få folk ind lufthavnen.

- Det er begrænset, hvilke mennesker der kan komme ind i lufthavnen. Og alt det sammenlagt gør det til en særdeles vanskelig operation, som dansk forsvar lige løser. Og det på forbilledlig vis, så der er stor grund til at rose dem.

- Det er også rigtig positivt, at vi tidligere i weekenden traf beslutningen om at have militære fly i området. Uden dem kunne vi slet ikke evakuere, siger Trine Bramsen.

USA's præsident Joe Biden under et møde med vicepræsident Kamala Harris samt stabschefer i går. I nat oplyste det amerikanske udenrigsministerium, at 6.000 amerikanske soldater skal sikre, at flere tusinde amerikanere og afghanere, der har samarbejdet med de amerikanske styrker, kan komme ud af landet i de kommende dage. (Foto: © Twitter @WhiteHouse, Ritzau Scanpix)

Hvordan situationen omkring evakueringer vil udvikle sig i de kommende timer og døgn vil forsvarsministeren ikke gisne om på nuværende tidspunkt. Situationen er lige nu præget af kaos.

- De seneste døgn har være umulige at forudse. Og det, der har været gældende om morgenen, har været fuldstændig vendt på hovedet om aftenen. Det er de vilkår, vi arbejder under. Og derfor følger vi situationen helt tæt. Vi sidder klar og træffer beslutninger og gør alt, hvad vi kan på tværs af ministerier for at sikre, at de her mennesker får hjælp.

- Men jeg må sige, at der er meget vanskeligt og selv ikke vores største og nærmeste allierede har været i stand til at forudse udviklingen. Men fra dansk side står vi i en bedre situation, fordi vi altså har militære fly i området.