Tusinder af polakker har de seneste uger adskillige gange demonstreret mod planer om et totalforbud mod abort. Og Polen har i forvejen én af Europas strengeste abortlovgivninger. Hvordan hænger det sammen? Og hvorfor debatterer man det i et europæisk land i 2016? Få svaret her.
Hvad er det, der foregår i Polen i disse dage?
En folkelig forargelse og opstand mod en endnu strammere version af en lov, som har kendetegnet polske kvinders liv i årtier. Abort er i dag kun tilladt i tre tilfælde:
- •
Hvis kvindens liv er truet
- •
Hvis barnet er handicappet eller uheldbredeligt syg
- •
Hvis barnet er undfanget ved voldtægt eller incest.
Men en gruppe abortmodstandere vil tvinge polske kvinder til abort i alle slags situationer — de er ved at samle underskrifter ind, så parlamentet er tvunget til at behandle lovforslaget. Fordi Polens stærkt konservative regering har absolut flertal i parlamentet, kan forslaget ende med at blive vedtaget, så et totalforbud mod abort bliver til virkelighed i Polen.
Hvorfor er der overhovedet nogen, der overvejer et totalforbud mod abort?
Fordi den katolske kirke har stor magt og stor betydning i Polen —og kirken er imod abort. Dens argument er, at liv begynder, så snart en sædcelle og en ægcelle smelter sammen, og at abort af et ufødt barn altså er drab, ligegyldigt hvor gammelt fostret er. Og for mange polakker er kirkens ord lov.
Selvom antallet af polakker, der går i kirke hver søndag, falder, fylder kirken i hverdagen: Næsten alle er døbt og konfirmeret. Og præster giver næsten dagligt udtryk for deres mening som offentlige debattører i en lang række samfundsspørgsmål.
Og så har kirken en særlig status i polakkers historie: Den var med til at give polakkerne styrken til endegyldigt at vriste sig fri af kommunismen.
Hvorfor kommer konflikten om abort netop nu?
Fordi abortmodstandere i Polen lige nu øjner en mulighed for at gennemføre et totalforbud mod abort — noget, der ikke har været realistisk med tidligere, mere moderate regeringer. Den fem måneder gamle polske regering arbejder tæt sammen med kirken — det gør den helt åbent, det er ingen hemmelighed — og ministre bruger kirkelige argumenter i sager som eksempelvis abort.
Men konflikten kommer også i kølvandet på en række reformer, regeringen har gennemført i Polen under hård kritik fra EU, USA og menneskerettighedseksperter. Blandt andet har den polske regering overtaget styringen med nogle af de vigtigste og mest brugte medier — det statslige tv, TVP, og den statslige radio, Polskie Radio.
Den har også stækket den øverste retsinstans, som gør, at den kan vedtage så godt som de love, den vil, uden at der ligesom i et vestligt demokrati er en kontrolinstans, der tjekker, om nye love er i overensstemmelse med grundloven.
Hvad mener almindelige polakker?
De, der kommer til demo i dag, vil have fri abort.
- Det her føles, som om vi bevæger os tilbage til middelalderen, vi vil have et europæisk, moderne Polen, sagde en ung kvinde, der deltager i demonstrationen.
Næsten 70 procent af polakker er imod strammere abortregler. MEN et flertal er også imod fri abort. Abort skal kun være en sidste udvej og bør begrænses, hører man fra mange her. Abort skal ikke kunne bruges som erstatning for kondomer eller p-piller, lyder ét af argumenterne.