Flygtningestrømmen til Europa er umulig at standse, og jo mere kontrol, man indfører fra EU's side, jo større risici tager flygtningene, mens menneskesmuglerne bare hæver priserne.
Det vurderer forskningschef Thomas Gammeltoft-Hansen fra Institut for Menneskerettigheder.
- EU har sat hårdt ind og opgraderet grænsekontrollen, ikke bare ved de fysiske grænser, men også i Middelhavet ved at indgå aftaler med andre lande. Men det vil som regel kun have en midlertidig effekt, for flugtruterne ændrer sig langsomt, men sikkert, og de bliver typisk altid lidt farligere, siger Thomas Gammeltoft-Hansen.
Flygtninge tager større chancer
Natten til torsdag kæntrede en båd med afrikanske asylsøgere på vej fra Libyen til den italienske ø Lampedusa, og op mod 300 personer frygtes dræbt.
Thomas Gammeltoft-Hansen mener, at der er en negativ dynamik mellem intensiveret grænsekontrol og de mange dødsulykker, der hvert år rammer flygtninge på vej til Europa.
- Det er ikke bare på vandet, men også for de immigranter, der forsøger at komme til Europa til lands. De skal tage flere chancer, og det fører til en reel migrationsindustri, hvor mere kontrol fører til større profit til folk, der hjælper flygtninge over, mens de samtidig skal tage større chancer, siger Thomas Gammeltoft-Hansen.
Mere kontrol er næppe løsningen
EU har i de seneste år optrappet grænsekontrollen markant og har nu flere grænsevogtere end antallet af nye asylansøgere om året.
Men det vil ikke forhindre folk i at forsøge at nå til Europa, mener Thomas Gammeltoft-Hansen.
- Mere kontrol er næppe løsningen, for folk vil stadig tage chancen. Men der er selvfølgelig andre løsninger med økonomi, udviklingsstøtte og bedre menneskerettighedsbeskyttelse lokalt som de langsigtede. En her-og-nu-løsning kunne være at lave en lille greencard-ordning som et alternativ til båden til Europa, som man har gjort i USA ved at lave en lotto-mulighed for at komme af sted, siger han.
Thomas Gammeltoft-Hansen peger desuden på, at muligheden for at søge asyl til Danmark på en dansk ambassade i et naboland kunne genindføres, så de afrikanske flygtninge slipper for den farlige tur over Middelhavet. Den mulighed blev ophævet i starten af 00'erne.
Det ville desuden kunne bidrage til at fjerne menneskesmuglerne fra ligningen, lyder det.
- Men det er vigtigt at understrege, at det ikke kan stå alene. Vi har stadig et juridisk ansvar for dem, som når hertil. Men det ville kunne lette presset, siger Thomas Gammeltoft- Hansen.
30.000 flygtninge til Italien i år
Flere tusinde flygtninge drukner hvert år i forsøget på at nå til Europa. Det sker typisk, efter at smuglernetværk samler flygtninge fra især Syrien, Eritrea og Somalia sammen i alt for små både.
Lignende ulykker sker ofte flere steder i Sydeuropa, hvor 25.000 immigranter er druknet de seneste 20 år. Tidligere på ugen druknede 13 flygtninge eksempelvis i et forsøg på at nå til Sicilien.
Øen Lampedusa har i de seneste årtier været målet for mange tusinder afrikanske bådflygtninge, da øen ligger meget tæt på Nordafrikas kyst. Alene i år er mere end 30.000 flygtninge ifølge FN nået til Italien via både.