- Alt andet lige er det bedre, at de mødes, end at de råber af hinanden.
Sådan siger lektor ved Forsvarsakademiet, Camilla Nørup Sørensen, om topmødet mellem USAs præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-Un, der finder sted onsdag og torsdag denne uge.
- Alternativet til topmøder er den situation, der var mellem USA og Nordkorea for lidt mere end halvandet år siden, hvor der blev testet atomvåben og missiler, og hvor Nordkorea blev underlagt endnu flere santioner.
Det er ikke nok at se hinanden i øjnene
Da Donald Trump og Kim Jong-Un holdt deres første topmøde i juni sidste år, var det første gang nogensinde, at en amerikansk præsident satte sig ved samme bord som en nordkoreansk leder.
Men der kom ikke ret meget konkret ud af mødet dengang - ud over en A4-side med en række hensigtserklæringer.
Der står blandt andet, at Nordkorea vil arbejde for en fuldstændig atomafrustning af den koreanske halvø, men aftalen rummer ingen tidsplan eller garantier.
- Det var ikke et gennembrud for verdensfreden. I international politik er det ikke nogen troværdig garanti, at to ledere har set hinanden i øjnene. Resultaterne på jorden har ikke ændret sig. Nordkorea udgør ikke en mindre trussel mod USA i dag, siger lektor Camilla Nørup Sørensen, der har speciale i asiatisk sikkerhedspolitik ved Forsvarsakademiet
Forhåbentligt er det slut med topmøder
Topmødet, der finder sted i Vietnam denne uge, er vigtigt, fordi det netop er en fortsættelse af samtalerne sidste år, siger lektor Camilla Nørup Sørensen fra Forsvarsakademiet
- Det holder dialogen mellem USA og Nordkorea igang. Hvis de skal videre i processen med at atomafruste Nordkorea og få landet intergreret i international økonomi og politik, er det nødvendigt. Ellers kan det hurtigt eskalere ud ad en farlig vej igen, siger hun.
Men så håber hun også, at det er slut med topmøder mellem Donald Trump og Kim Jong-Un.
- Forhåbentlig skal vi væk fra topmødediplomati og i stedet begynde på benarbejdediplomati. Vi kan håbe på, at de på dette topmøde indgår nogle mere konkrete aftaler om, hvad de to lande hver især vil levere. Så er der noget reelt at arbejde med, siger Camilla Nørup Sørensen.
Desuden skal store vigtige spillere i regionen, Sydkorea, Kina og Rusland, på sigt også være med i processen.
- Man kan ønske sig, at det bliver et mere multilateralt format, hvor andre stater, der uundgåeligt er berørt af dette, også kommer på banen.
Den foreløbige vinder er Nordkorea
Lektor Camilla Nørup Sørensen er ikke optimist, når det gælder udsigten til, at Nordkorea opgiver sine atomvåben.
- Det bliver hverken nemt eller nogen hurtig proces at få nordkoreanerne til at opgive sine atomvåben, hvis det overhovedet kommer til at ske. Men der er ingen gode alternativer på den anden side.
Nordkorea er ikke officielt en atomvåbenstat. Men efter Donald Trump sidste år valgte at mødes med Kim Jong-Un, behandlede han Nordkorea, som om det var.
- USA har givet Nordkorea legitimitet, og det er en sejr for Nordkorea. Det er nordkoreanerne, der har fået mest ud af det her. De har næsten ikke gjort noget, og der er meget, der tyder på, at de ikke er stoppet med at forske og udvikle deres atomprogram.
Nordkoreanerne har brugt tiden siden sidste topmøde på at forbedre sine relationer til andre lande og er blandt andet rejst til Kina flere gange. Og det er noget, der stiller Kim Jong-Un godt forud for denne uges topmøde, siger Camilla Nørup Sørensen.
- Hvis forhandlingerne med USA skulle falde helt til jorden, og Trump derefter vil tilbage sin tidligere strategi med at lægge maksimalt pres på Nordkorea, er det svært at forestille sig at Kina, Sydkorea og Rusland vil støtte op om det.
Topmødet mellem USA og Nordkorea finder sted i Vietnam den 27. og 28. februar 2019.