Situationen mellem Nordkorea og USA kunne dårligt blive mere anspændt. Men endnu engang har den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, og den amerikanske præsident, Donald Trump, vist, at konflikten sagtens kan spidses mere til.
Sådan lyder det fra Andreas Bøje Forsby, forsker i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier og ekspert i relationen mellem Nordkorea og USA, efter at Nordkorea har truet med at skyde amerikanske kamp- og bombefly ned.
Men det vil være vanvid, hvis Nordkorea lægger handling bag ordene.
- Det ville være vanvittigt og resultere i en konflikt, hvor Nordkorea ville miste alt, siger Andreas Bøje Forsby og fortsætter:
- Situationen er så eskaleret nu, at hvis nordkoreanerne skyder et amerikansk fly ned, så giver de Trump en retfærdiggørelse af at gå til angreb på Nordkorea. Det har Nordkorea ikke interesse i, for der er ingen realistiske scenarier, hvor Nordkorea vil komme helskindet igennem sådan en konflikt.
Nordkorea har gentagne gange og i årevis truet USA med at rette angreb mod amerikanske mål, men dagens trussel fra den nordkoreanske udenrigsminister markerer et hidtil uset punkt i konflikten mellem de to nationer, siger Andreas Bøje Forsby.
- Der er stor forskel på, at sige, at man vil lægge USA i ruiner og så konkretisere en bestemt handling, såsom at man vil skyde bombefly ned.
Afskrækkelseskrig
De nye trusler fra Nordkorea kommer efter, at USA i weekenden sendte et kampfly og et bombefly henover internationalt luftrum øst for Nordkorea som en magtdemonstration.
Søndag fulgte Donald Trump så op med et tweet, hvor han skrev, at hvis den nordkoreanske udenrigsminister har de samme tanker som Kim Jong-Un, så vil de ikke findes ret meget længere.
Og dét er en klokkeklar krigserklæring fra USA's side, lyder det fra den nordkoreanske udenrigsminister, Ri Yong Ho:
- Hele verden bør tydeligt huske, at det var USA, der først erklærede krig mod vores land, siger han og fortsætter:
- Siden USA har erklæret krig mod vores land, forbeholder vi os enhver ret til at komme med et modsvar - også at skyde USA's bombefly ned, selv når de ikke befinder sig i i nordkoreansk luftrum.
Nordkorea har i løbet af de seneste måneder gennemført adskillige missiltest, har lavet en prøvesprængning af en brintbombe og angiveligt udviklet atomsprænghoveder, der kan monteres langtrækkende missiler, der kan nå amerikansk fastland.
Det har fået Donald Trump til at true med bål og brand og om en total udslettelse af Nordkorea, mens Nordkorea har truet med at angribe amerikanske mål - både i Stillehavet og på det amerikanske fastland.
- Man skal se de her udmeldinger som endnu et led i den eskalerede konflikt. Det er tomme trusler, men de er voldsomme, siger Andreas Bøje Forsby og fortsætter:
- Det handler om en afskrækkelseskrig, hvor man forsøger at puste sig selv op og love bål og brand, og så håber man, at modparten besinder sig, hvis man puster sig nok op.
Trumps uforudsigelighed bekymrer
Ifølge Andreas Bøje Forsby ville man fra amerikansk hold forsøge at nedskalere konflikten efter sådan en udmelding. Men det er han ikke så sikker på længere.
- Det er så uforudsigeligt, fordi Trump sidder i spidsen. Man kan godt tro, at han vil forsøge at flyve endnu tættere, for at se, om Nordkorea skyder et fly ned og dermed får et påskud for at angribe. Jeg bliver nervøs for situationen, når det er de her folk, der udkæmper den her konflikt.
Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, advarer igen i dag Nordkorea om at stoppe provokationerne mod USA.
- Hvis Nordkorea ikke stopper sine provokerende handlinger, vil vi sørge for at give præsidenten muligheder for, hvordan han kan håndtere Nordkorea, siger oberst Robert Manning, talsmand for Pentagon.
Anklagerne om, at USA skulle have erklæret krig mod Nordkorea, bliver afvist af Det Hvide Hus.
- Vi har ikke erklæret krig mod Nordkorea. Ærlig talt, så er antydningen af det absurd, siger talsmand for Det Hvide Hus, Sarah Sanders ifølge Reuters.
FN's generalsekretær, António Guterres, advarer mandag aften mod, at den skarpe retorik mod Nordkorea kan lede til misforståelser. Han siger samtidig, at den eneste løsning er politisk.