Forsker om Nordkoreas afvisning: De presser Sydkorea og holder fast i USA

Nordkorea nægter at indgå dialog med Sydkorea, så længe militærøvelser fortsætter.

Nordkoreas præsident, Kim Jong Un, sammen med Sydkoreas præsident, Moon Jae-in (til højre), og præsident Donald Trump ved den demilitariseret zone. (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix)

Fjendskabet mellem Sydkorea og Nordkorea viser sig igen. Det sker, efter at Nordkorea har afvist en appel om dialog fra Sydkorea.

Afvisningen er et udtryk for stillestående forhandlinger.

Sådan lyder det fra Camilla Tenna Nørup Sørensen, lektor på Forsvarsakademiet med fokus på østasiatisk politik og sikkerhedspolitik.

- Det er et tegn på, at forhandlingerne mellem Sydkorea og Nordkorea ikke er gået som håbet. Og det er bekymrende, siger hun.

Nordkorea vil ikke gå i dialog med Sydkorea, så længe USA og Sydkorea holder militærøvelser, hvor Nordkorea regnes for at være 'fjenden'. Sådan lød det fra Nordkorea selv i weekenden.

Trekantsdrama

Selv om Nordkorea ikke vil gå i dialog med Sydkorea, vurderer Camilla Tenna Nørup Sørensen, at Nordkorea vil holde fast i forhandlinger med USA. Det er på trods af, at både Sydkorea og USA er med i de militærøvelser, hvor Nordkorea mener, at de anses for at være 'fjenden'.

Men der er en mening bag, lyder det fra Camilla Tenna Nørup Sørensen.

- Nordkorea er ikke interesseret i at forhandle med Sydkorea. De lægger pres på Sydkorea, siger hun og fortsætter:

- De ved, at det er USA, der sidder med kortene på hånden, siger forskeren.

Hun understreger dog, at konflikten er kompleks, og den derfor ikke helt kan forsimples. Men det handler om, at Nordkorea har brug for støtte og accept fra USA for til blive en del af det internationale system.

Moon Jae-in og Kim Jong Un ved den demilitariseret zone, april 2018 (Foto: © POOL New, Scanpix)

Døde forhandlinger

Det er Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, der har udtrykt interesse for at gå i dialog med Nordkorea.

Men Nordkorea afviser ikke blot dialog med Sydkorea. De nægter også nogensinde at genoptage dialogen med dem. Sådan lyder det fra talsmanden for Nordkoreas statsstyrede Komité for Fredelig Genforening.

- Det står klart, at vi ikke har mere at tale med de sydkoreanske myndigheder om, og vi har intet ønske om at holde samtaler med dem nogensinde igen, siger han.

Camilla Tenna Nørup Sørensen mener dog, at dialog er vejen frem for de to parter.

- Der skal forhandlinger til for at komme ud af denne fastlåste situation, hvor Nordkorea affyrer missiler, som resulterer i fordømmelse og sanktioner. Når det har lagt sig, prøver man igen at forhandle, men det ender på samme måde, og sådan fortsætter det, siger lektoren.

Missiler bunder i frustration

Der var dog ikke blot en afvisning, som Sydkorea oplevede for nyligt.

Sydkoreas militær oplyser, at få timer efter afvisningen affyrede Nordkorea to missiler ud over Det Japanske Hav. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Camilla Tenna Nørup Sørensen ser missilerne som et led i at vise utilfredshed.

- Affyringerne er et udtryk for frustration mod militærøvelserne. Det er også kun kortrækkende missiler, og dem har Trump ikke set som et brud på forhandlinger, siger hun.

Selv om Nordkorea har sagt, at de nægter nogensinde at genoptage dialogen med Sydkorea, forventer Camilla Tenna Nørup Sørensen, at de skifter holdning.

- Der er intet mærkeligt i, at Kim Jong-un skifter holdning. De seneste par år har vi set, at det er kørt op og ned. Moon er den mest stabile, for han prøver hele tiden at søge dialog, siger forskeren.