Det kommer formentlig ikke til at få nogen større konsekvenser for USA, at landets efterretningstjeneste er blevet afsløret i at aflytte EU-parlamentarikere på kontorer i både Bruxelles, Washington og New York.
Det mener lektor og efterretningsforsker på Københavns Universitet, Flemming Splidsboel.
- EU har brug for de efterretninger, som USA samler op ude i verden. Det vil man ikke sætte på spil, så jeg tvivler stærkt på, at der kommer stærke reaktioner fra EU i denne sag, siger han til DR Nyheder.
Overvågning har også gode sider
For et par uger siden kom det frem, at USA har overvåget en række store internetsider og sociale medier som Google, Facebook og Twitter. Dengang var reaktionen fra Europa meget behersket.
- Obama har allerede hævdet, at overvågningsprogrammet har afværget en række terrorangreb, blandt andet på Jyllands-Posten. Det bidrager til at gøre den etiske diskussion om, hvor langt det er tilladt at gå, mere indviklet.
Formanden for EU-parlamentet, Martin Schultz, har ellers været ude at kalde afsløringen 'dybt bekymrende og chokerende' og sagt, at afsløringerne kan have 'alvorlige konsekvenser for relationerne mellem EU og USA'.
EUs største land Tyskland har også krævet at få en forklaring fra amerikanerne ovenpå dagens afsløringer.
Samtidig står USA og EU over for at skulle forhandle en ny frihandelsaftale på plads, men heller ikke dette vil europæerne sætte på spil.
- USA er vores vigtigste handelspartner, og det bliver svært for de europæiske lande at finde en fælles front mod USA. Dertil er EU-kredsen simpelthen for stor, siger Flemming Splidsboel.
Flere dokumenter kan skabe røre
Det eneste, der kan påvirke forholdet mellem EU og USA i negativ retning er, hvis Edward Snowden bliver ved med at lække dokumenter, der afslører konstante overvågninger af EU fra amerikansk side.
- Snowden har lovet at komme med flere afsløringer i den kommende tid. Og hvis de afsløringer indeholder mere specifikke detaljer på aflytninger af bestemte europæiske lande, så kan det skabe nye problemer, siger Flemming Splidsboel.
Men mere sandsynligt er det, at sagen lige så stille får lov at gå i sig selv igen.
- Det har disse sager det med at gøre. Amerikanerne vil beklage, men bagefter vil man bare komme videre som om intet var hændt.