Foreløbig punktum i Marokko-terrorsag: Dødsdømte modtog straf i tavshed

24 mænd er blevet idømt lange fængselsstraffe i Marokko i sagen om drabet på Louisa Vesterager Jespersen og Maren Ueland.

De tre mænd, den 33-årige Rachid Afatti (tv.), den 27-årige Younes Ouaziyad og manden, der menes at være leder af gruppen, den 25-årige gadesælger Abdessamad Ejjoud (th.) er alle tre idømt dødsstraf. (Foto: © -)

Beskeden om at de var dømt til døden blev mødt af tavshed fra de tre mænd, der i dag fik deres endelige dom for drabet på danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland.

De tre mænd har været tiltalt for drabet på de to kvinder, der i december sidste år blev fundet dræbt ved deres lejr i Atlasbjergene i Marokko, hvor de var på ferie.

- Der var ikke nogen reaktion at spore hos de tre mænd. Det gik meget hurtigt det hele, og efter dommen blev afsagt, blev de ført ud af retten, fortæller DR’s mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund, der var til stede i retten i Salé i Marokko.

I Marokko er dødsstraffen dog ikke blevet eksekveret i over 25 år, så straffen svarer med al sandsynlig til livstid i fængsel.

De tre mænd har bekendt sig til Islamisk Stat og optog en video af de brutale mord, som de senere lagde på internettet, ligesom terrororganisationen offentliggjorde en video, hvor de tre mænd sammen med en medgerningsmand sværger troskab til Islamisk Stat.

Den fjerde mand på videoen blev idømt livsvarigt fængsel, og i modsætning til de andre faldt han sammen efter, da han hørte dommen, beretter korrespondenten.

Han fortæller videre, at hustruen til en anden af de dømte, en schweizisk statsborger, brød grædende sammen, da manden blev idømt sin straf på tyve års fængsel.

I alt har 24 mænd været tiltalt i drabssagen, og de resterende 20 blev alle idømt lange fængselsstraffe på mellem 5 og 30 års fængsel.

Erstatningskrav på 1,4 millioner kroner

Domstolen skulle i dag også tage stilling til et erstatningskrav fra de dræbtes familier. Og afgørelsen fra retten er, at de dømte mænd skal betale to millioner marokkanske dirham svarende til omkring 1,4 millioner kroner som erstatning til Maren Uelands familie.

Bistandsadvokat for danske Louisa Vesterager Jespersens familie, El Fataoui Khalid, har i stedet fremsat erstatningskrav til staten, men det blev dog afvist af retten.

Alligevel er bistandsadvokaten godt tilfreds med afgørelsen.

Han er samtidig fortrøstningsfuld i forhold til at få opfyldt et eventuelt erstatningskrav.

- Ifølge advokaten bliver kravet nu taget videre til en administrativ domstol for at forsøge at få erstatning fra staten på den måde, fortæller Michael S. Lund:

- Dagens erstatning betegner advokaten nærmest som symbolsk, fordi de dømte ikke er i stand til at betale beløbet alligevel.

De tre dødsdømte har erkendt sig skyldige i drabene og fik tidligere i dag mulighed for at tage ordet, men udover at bekende sig til gud og bede om tilgivelse, var det meget lidt, de havde at sige.

Selvom der nu er en ankefrist på ti dage, har forsvarsadvokaten for hovedgerningsmændene allerede givet udtryk for, at de har tænkt sig at anke dagens afgørelse.