Journalister og fotografer har på ingen måde været undtaget for tåregas og gummikugler fra politiet eller for overfald begået af demonstranter under de så godt som landsdækkende protester i USA.
En uge inde i demonstrationerne, der er brudt ud efter George Floyds død i mandags, havde organisationen Reporters Without Borders, der overvåger pressefriheden i verdens lande, dokumenteret 68 overgreb på pressefolk.
Nogle er blevet skudt med gummikugler, andre har fået sprøjtet peberspray i ansigtet, er blevet slået, truet eller fået deres udstyr eller køretøjer smadret.
Blandt andet er en CNN-journalist blevet anholdt uden at få oplyst hvorfor, mens han var live igennem på tv.
Lørdag blev journalister fra både Norge og Sverige beskudt med tåregas og gummikugler, selvom de råbte, at de var fra pressen.
Listen er kun blevet længere det seneste døgn, hvor protesterne er fortsat.
Den hårdhændende behandling af pressen i USA vækker hård kritik fra Reporters Without Borders, det internationale journalistforbund IFj og ikke mindst Dansk Journalistforbund (DJ).
- Vi plejer at se det her i alle mulige slyngelstater. Det er bare voldsomt, at det rykker så tæt på, fordi det er et land, vi opfatter som et demokrati, der har en fri presse som en af hjørnestenene, siger Tine Johansen, formand for DJ.
Fotograf blind efter gummikugle
En af dem, der er blevet ramt, er den amerikanske freelancefotograf Linda Tirado. Hun fotograferede protesterne i Minneapolis fredag aften, da hun blev ramt i venstre øje af en af politiets gummikugler.
- Jeg prøvede at beskytte mig selv fra tåregas og var ved at tage et billede, da jeg blev ramt af et projektil fra den retning, hvor politiet befandt sig, fortæller hun til BBC.
Linda Tirado kom på hospitalet for at blive opereret. Øjet stod ikke til at redde.
- Jeg er blevet permanent blind på mit venstre øje, så jeg arbejder ikke de næste seks uger til seks måneder, fortæller hun.
Andre journalister er sluppet mere nådigt, men hændelserne er ifølge Tine Johansen helt utilgivelige i et demokrati.
- Det er uhyrligt, at der foregår de her angreb og overgreb på pressens repræsentanter. Det er jo ikke mod dem som enkeltpersoner, men den rolle og funktion, de har i forbindelse med den her slags protester, siger hun.
Hun understreger, at pressen skal have lov til at bevæge sig frit rundt, mens der er politiarbejde i gang. Også selvom der for eksempel er udgangsforbud.
- Der er nogle udvidede beføjelser for pressefolk for at kunne dække ting og have en udvidet adgang til at dække noget, der er så voldsomme og historiske begivenheder, som vi som verdenssamfund skal oplyses om.
Protesterne i USA har udviklet sig til de mest omfattende siden 1968, efter at Martin Luther King blev myrdet. De startede tirsdag, efter at en video begyndte at cirkulere på sociale medier.
Videoen viser, hvordan den 46-årige sorte mand George Floyd mister bevidstheden, mens en politibetjent i adskillige minutter har holdt ham nede ved at placere sit knæ på hans hals og nakke. Flere gange siger George Floyd, at han ikke kan få vejret. En time efter bliver han erklæret død.
Præsidenten langer ud efter medier
Protesterne har bredt sig til mere end 140 byer, og soldater fra Nationalgarden er blevet sat ind i mere end 20 byer for at håndhæve udgangsforbud og holde demonstranter væk fra blandt andet politistationer.
Den amerikanske præsident, Donald Trump, har flere gange rost Nationalgarden og politiets arbejde under protesterne. Samtidig har han langet godt og grundigt ud efter medierne.
I går skrev han i et tweet, at medierne gør alt, hvad de kan for at skabe had og anarki.
- Så længe alle forstår, hvad de gør, at de er fake news og gennemført dårlige mennesker med en syg dagsorden, kan vi nemt arbejde os udenom dem til storhed, skriver han på Twitter.
Lige præcis udtalelser som dem er ifølge Tine Johansen med til at skabe et fjendebillede af medierne, som gør det svært for journalister at arbejde under demonstrationerne.
- Det er uhyrligt. Det er et eksempel på, hvordan han dæmoniserer pressen og også vender en befolkning imod pressen. Som journalist eller fotograf på sådan en begivenhed er man ikke en part i en sag, men med sådan et tweet gør han pressen til en del af en konflikt, siger Tine Johansen.
Journalistforbundet forsøger sammen med de internationale organisationer at lægge pres på de amerikanske myndigheder.
- Men jeg må være så ærlig at sige, at det er lidt op ad bakke, når statslederen ikke går forrest. Det her er bare en vild eskalering.
Hun efterlyser, at andre landes statsledere går forrest og fordømmer behandlingen af journalister i USA.
- Jeg håber, at den danske regering vil være med til at lægge pres på den amerikanske og fortælle kollegaerne i USA, hvor vigtigt det er med en fri presse i et demokrati, siger hun.
Udenrigsminister Jeppe Kofoed har for nuværende ingen kommentarer, oplyser han til DR Nyheder.