Fogh diskuterede Guantanamo med Bush

USA's præsident, George Bush og statsminister Anders Fogh Rasmussen mødtes på præsidentens landsted Camp David. De diskuterede blandt andet fangerne i Guantanamo.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen mødtes med præsident Bush på præsidentens landsted Camp David. (Foto: © Shawn Thew, Scanpix)

Mødet mellem Fogh og Bush varede cirka en time, og ud over Irak diskuterede de også situationen i Iran, Afghanistan og Afrika, energipolitik og fangerne i Guantanamo.

Fogh Rasmussen havde inden mødet gjort det klart, at han ville rejse spørgsmålet om fangerne på Guantanamo på Cuba. Desuden ville han bringe anklagerne mod de amerikanske styrker om en massakre på 24 civile i byen Haditha i Irak, op på mødet. De to sager forstyrrede dog ikke den gode stemning på mødet, fastslog Bush.

Retfærdigheden vil ske fyldest

- Jeg forstår, at de hændelser er i modsætning til det, vi tror på, men jeg har garanteret statsministeren, at vi vil tage fat på dem, og jeg garanterer, at retfærdigheden vil ske fyldest, lovede Bush.

Anders Fogh Rasmussen ankom sammen med sin hustru, Anne-Mette, til Camp David, hvor de blev modtaget af George og Laura Bush. Med sig havde det danske statsministerpar også deres søn, Henrik Fogh Rasmussen, og dennes amerikanske hustru, Kristina Marie Rasmussen. Og Bush lagde ikke skjul på, at det ikke er alle og enhver, der bliver inviteret inden for på det berømte landsted.

Tak til statsministeren

- Hr. Rasmussen har haft en stærk tro på at støtte den irakiske regerings ønske om at leve i demokrati. Jeg takker dig for dit mod og takker dig for dit lands bidrag med tropper, der er med til at gøre en forskel, sagde Bush.

Og statsministeren selv var da også tydeligt glad for invitationen.

- Jeg er meget taknemmelig for invitationen, og jeg er meget beæret over at være her, sagde Fogh som samtidig kunne gentage, at regeringen ikke har aktuelle planer om at trække de danske soldater hjem.

Tilfredshed med garanti

- Vi vil blive i Irak, så længe den irakiske regering beder om det, og så længe vi kan gøre en positiv forskel, sagde Fogh.

Samtidig gav han udtryk for tilfredshed med Bush' garanti for, at beskyldningerne om massakrer i Irak vil blive efterforsket.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532e82586187a20a446ce5e6