Donald Trump har som den første siddende amerikanske præsident nogensinde sat sine fødder i Nordkorea.
Det skete i forbindelse med et annonceret møde med Nordkoreas leder, Kim Jong-un, søndag morgen dansk tid, hvor de to statsledere også trykkede hånd.
- Det er godt at se dig igen. Jeg forventede ikke at møde dig her, sagde Kim Jong-un til Donald Trump, da de to statsledere sammen gik ind i Nordkorea.
- Præsident Trump er den første amerikanske præsident, der besøger vores land. Det viser en vilje til at tage et opgør med fortidens aggressioner og til at åbne for en ny fremtid, sagde Kim Jong-un.
Donald Trump svarede igen med at invitere den nordkoreanske leder på besøg i Det Hvide Hus.
- Jeg inviterer Kim Jong-un ind lige nu (i Det Hvide Hus, red.). At træde ind over den grænse var en stor ære, sagde Donald Trump.
Det er det tredje møde mellem Donald Trump og Kim Jong-un.
På en fælles pressebriefing i den demilitariserede zone, der har delt den koreanske halvø siden 1953, lød det efterfølgende fra Kim Jong-un, at denne dag må betegnes som historisk.
- Hvis ikke det var for vores gode forhold, så havde det ikke været muligt at stable det her møde på benene, sagde Kim Jong-un henvendt til Donald Trump.
Kun to amerikanske eks-præsidenter har besøgt Nordkorea - efter de var fratrådt embedet; Jimmy Carter i 1994 og 2010 og Bill Clinton 2009.
Forhåbninger om atomaftale
Mødet mellem de to i zonen mellem Nordkorea og Sydkorea giver forhåbninger om, at USA og Nordkorea kan genoptage forhandlingerne om den atomaftale, landene tidligere har forsøgt at forhandle på plads.
Målet med atomaftalen er at lukke helt ned for Nordkoreas atomprogram, samtidig med at USA fjerner sanktioner mod landet.
Det skal ifølge den amerikanske plan sikre endelig fred på den koreanske halvø.
Donald Trump og Kim Jong-un deltog sammen i et historisk møde i Singapore sidste år, hvor de begge forpligtede sig til fjerne alle atomvåben fra den koreanske halvø, men uden at præcisere, hvordan det skal føres ud i livet.
Det er blot to måneder siden, at Kim Jong-un udtalte, at forhandlingerne om atomnedrustning var gået i stå. Samtidig bebrejdede han USA og anklagede landet for at handle i "ond tro".
Det seneste forsøg på at få en atomaftale på plads foregik i Hanoi i Vietnam, men her stødte forhandlingerne også på grund. Efterfølgende fik Donald Trump meget kritik - også fra egne rækker.
Men han har hele tiden stået fast på, at der trods en manglende aftale var fremskridt i forhandlingerne.
Hensigtserklæringen fra Singapore i 2018
- •
At etablere nye relationer mellem USA og Nordkorea
- •
At samarbejde om at etablere et varigt og stabilt fredsregime på den koreanske halvø
- •
At bekræfte beslutningen fra Panmunjom d. 27. april om, at Nordkorea forpligter sig til at arbejde sig hen mod en komplet afvikling af atomvåben på den koreanske halvø
- •
At USA og Nordkorea forpligter sig til at finde legemsdele fra omkomne krigsfanger og uidentificerede faldne fra Koreakrigen og omgående at udlevere resterne af de, der allerede er identificeret.