FN: Trumps udfald mod pressen kan gøre journalister til mål for overfald

USA's præsident fortsætter sin kamp mod dele af pressen, som han betegener som "fake news".

I timer var der kø til sportsarenaen Mohegan Sun i byen Wilkes-Barre i den amerikanske delstat Pennsylvania i går.

Regnen fik de mange fremmødte til at gemme deres røde "Make America Great Again"-kasketter under paraplyer, regnslag og endda foldud-stole. Alle var de mødt frem for at høre deres præsident tale.

Og det gjorde han. Med de karakteristisk udslåede arme, en let nikken og gentagelse af sine pointer efterfulgt af pauser, der gav publikum mulighed for højlydt at udtrykke deres opbakning og råbe:

- CNN stinker, CNN stinker, CNN stinker.

For præsidentens optræden - der var en støtteerklæring til en af hans første og mest loyale støtter, det republikanske kongresmedlem Lou Barletta - kom til at handle om et af de temaer, præsidenten ofte vender tilbage til:

Dele af den amerikanske presse, som han konsekvent betegner som "fake news".

Trump-tilhængere iført t-shirts, hvor der står "CNN er fake news" i Wilkes-Barre, i delstaten Pennsylvania. (Foto: © LEAH MILLIS, Scanpix)

Og adjektiverne fløj rundt foran den store forsamling i går: Falsk, bedragerisk og modbydelig blev pressen kaldt.

Selvom udfald mod pressen langt fra er nyt, har præsidentens retorik og i særdeleshed brugen af betegnelsen "en fjende af folket" i denne uge fået en af tv-stationen CNN's ledende korrespondenter til at udtrykke bekymring over, hvilke konsekvenser tonen kan få.

Korrespondenten, Jim Acosta, lagde tidligere på ugen denne video ud på Twitter, som er fra et vælgermøde i Tampa, Florida.

Ved en briefing i Det Hvide Hus i går opfordrede CNN's korrespondent derfor pressesekretær, Sarah Huckabee Sanders til tage afstand fra at betegne pressen som "fjende af folket". Sanders afviste, og korrespondenten endte med at forlade pressebriefingen.

Repræsentanter for FN advarede i går i en udtalelse mod, at den hårde retorik kan risikere at øge risikoen for, at journalister bliver mål for overfald og vold.

- Angrebene er strategiske og har til formål at underminere tilliden til rapporteringen og så tvivl om dokumenterbar fakta, lyder det.

Skærpet tone

Tonen er da også blevet skærpet, og hvor betegnelsen "fake news" før blev brugt om den information, som russiske stats-hackere spredte til amerikanerne via sociale medier, bliver den nu brugt til at betegne flere af de etablerede medier, forklarer Steffen Kretz, DR's USA-korrespondent.

- Undervejs har Donald Trump skærpet tonen markant og kalder jævnligt pressen for “en fjende af det amerikanske folk.” Det har chokeret mange i et land, hvis forfatning bygger på friheden til at ytre sig, siger han.

Ifølge Steffen Kretz har det dog samtidig fået mange af præsidentens 53 millioner følgere på Twitter til at tro på, at pressen og det etablerede statsapparat i Washington er med i en sammensværgelse mod præsidenten.

- Donald Trump kalder konsekvent den særlige, uafhængige anklager Robert Muellers undersøgelse af Ruslands indblanding i præsidentvalgkampen for politisk styret “heksejagt”. Målinger viser, at gentagelser af den slags budskaber har en effekt. Omkring halvdelen af amerikanerne svarer nu i undersøgelser, at de er enige med Trump i det spørgsmål, selv om der ingen dokumentation er for påstanden overhovedet, siger Steffen Kretz.

Ivanka undsiger sin far

Samme dag som Donald Trump gik på podiet i Pennsylvania, blev hans datter og rådgiver i Det Hvide Hus, Ivanka Trump, i en paneldebat spurgt, om hun ser medierne som "fjende af folket", hvortil hun svarede nej.

Og reaktionen blandt de hundrede, der var til stede i auditoriet, var en nervøs latter, fortæller Steffen Kretz, der var til stede.

- Godt nok er hun præsidentens datter, men hun er mere end det: Hun er ansat i Det Hvide Hus som særlig rådgiver for USA's præsident - og her undsiger hun altså sin chef og landets leder meget direkte i et helt centralt spørgsmål i forhold til den offentlige debat og pressefriheden i landet, fortæller han.

Donald Trump skrev senere i, hvad der tilsyneladende skulle være et opklarende opslag på Twitter, at Ivanka Trump korrekt havde svaret på, at det naturligvis ikke var alle medier, der kan betegnes som en fjende af folket.

- Det efterlader dog igen et billede af en præsident, som er parat til at sige hvad som helst, hvis han mener, at det tjener ham politisk - og som er omgivet af en kreds af rådgivere, som er uenig med ham på en lang række centrale punkter, siger Steffen Kretz.

Den internationale organisation "Reportere uden grænser" udgiver hvert år en liste, hvor lande rangeres ud fra graden af blandt andet ytringsfrihed og vilkår for pressen.

USA er i år røget flere pladser ned ad listen til nummer 45 ud af i alt 180 lande. Værre så det dog ud i 2015, hvor USA lå på en 49. plads.