En kritisk rapport om den humanitære situation blandt Myanmars rohingyaer er blevet fjernet af FN's Fødevareprogram efter pres fra Myanmars regering.
Det bekræfter FN's Fødevareprogram over for DR Nyheder.
I FN-rapporten, der blev omtalt på dr.dk, kunne man blandt andet læse, at 80.000 børn fra det muslimske mindretal risikerer at blive livstruende underernæret.
- Myanmars regering bad os om at revurdere noget af rapportens indhold, og mens vi gør det, har vi fjernet den fra vores hjemmeside, forklarer Greg Barrow, FN's Fødevareprograms vicekommunikationsdirektør.
Står inde for skrinlagt rapport
I stedet kan man finde en kort meddelelse, hvor FN's Fødevareprogram skriver, at organisationen og Myanmars regering "samarbejder om en revideret version af rapporten" og at den forrige rapport "ikke må citeres fra".
- Vi står stadig inde for vores vurdering og indholdet af rapporten om behovet for mad i Myanmar, forklarer Greg Barrow.
Hvorfor lod I ikke rapporten blive, indtil en ny er offentliggjort?
- Situationen i Myanmar ændrer sig dramatisk, og vi opdaterer hele tiden vores rapporter. Dens indhold er højst sandsynligt ikke gyldigt længere, siger Greg Barrow.
Halv million mennesker på flugt
Siden henvendelsen fra regeringen er situationen eskaleret i Myanmars omstridte Rahine-stat.
FN har ikke haft adgang til området siden den 25. august, hvor militante rohingyaer angreb militære poster, der blev mødt med en voldsom offensiv mod rohingyaer.
En offensiv, som FN har betegnet som "etnisk udrensning".
Siden er mere end 500.000 rohingyaer flygtet til nabolandet Bangladesh.
Frygter for samarbejde med regering
Ifølge DR Nyheders Asien-korrespondent, Philip Khokar, kan den nu skrinlagte rapport gå ud over FN's øvrige arbejde i Myanmar.
- Alt tyder på, at FN har været bange for, at regeringen i Myanmar ville afbryde samarbejdet med deres fødevareprogram, hvis de ikke trak rapporten tilbage, siger Philip Khokar.
- Man har troet, at hvis man samarbejdede med den civile regering ledet at Aung San Suu Kyi, kunne man lægge pres på militæret for ikke at foretage udrensningen i Rakhine-staten.
Det er dog langtfra sket, forklarer Philip Khokar.
- Men meget tyder på, at den strategi er slået fejl, og man ikke har opnået det samarbejde, man havde håbet på.
Afviser handel med Myanmar
Greg Barrow fra FN's Fødevareprogram afviser, at de føjede Myanmars regering af frygt for at forværre forholdet.
- Nej, sådan fungerer det ikke. Vi forhandler ikke med vores partnere om, hvad vi har brug for for at arbejde, siger han til DR Nyheder.
- Alle rapporter bliver skabt i et samarbejde mellem forskellige partnere, og de bliver aldrig baseret på én part.