FN sætter nødhjælpsindsats i Syrien på pause

Det giver ingen mening at fortsætte indsatsen for at få nødhjælp ind i blandt andet Aleppo, før kamphandlingerne bliver stoppet, lyder det fra FN's særlige udsending.

En indbygger i det oprørskontrollerede Tariq al-Bab-kvarter i Aleppo betragter skaderne efter et af regimets luftangreb, 16. august 2016. (Foto: © THAER MOHAMMED, Scanpix)

FN's særlige udsending, Staffan de Mistura, trykker nu på pauseknappen i arbejdet for at få bragt nødhjælp frem til de belejrede områder i Syrien.

Det sker, efter at det i en hel måned ikke er lykkedes at bringe hårdt tiltrængt nødhjælp frem til blandt andet indbyggerne i Aleppo, som i den seneste tid har været plaget af voldsomme kamphandlinger.

FN's nødhjælps-task force, som samles en gang om ugen, har derfor stoppet dagens møde efter blot otte minutter, da det "ikke giver mening" at diskutere indsatsen på grund af forsinkelserne.

- Det eneste, vi ser i Syrien, er kampe, offensiver, modoffensiver, raketter, tøndebomber, mortergranater, napalm, kloringas, snigskytter, luftangreb, selvmordsbombere. Ikke en eneste nødhjælpskonvoj er nået frem til de belejrede områder. Ikke en eneste. Og hvorfor? På grund af kampene.

- Den klare prioritet for parterne - i hvert fald som vi ser det, er tydeligvis at kæmpe, lød de fra de Mistura på et pressemøde for kort tid siden.

Gruppen skal mødes igen om en uge. De Mistura har samtidig gentaget sit krav en 48-timers pause i kamphandlingerne i Aleppo, så nødhjælpen kan nå frem.

- På vegne af FN's generalsekretær vil jeg insistere på en 48-timers pause i Aleppo til at starte med. Det vil kræve en kæmpe indsats fra primært USA og Rusland, men også fra dem, som har indflydelse på landjorden, siger de Mistura ifølge nyhedsbureauet Reuters.

300.000 civile er lige nu fanget i Aleppo, hvor det syriske regime med hjælp fra Rusland har indledt en offensiv mod de store dele af byen, der er kontrolleret af oprørsgrupper.