FN inviterer Danmark til at forhandle om fred i Syrien

Danmark deltager i fredskonference om Syrien efter bidrag til kemiske afvæbning og udviklingsstøtte.

Det danske krigsskib Esbern Snare sejlede fredag i sidste uge mod den syriske havneby Latakia. Her skal det sammen med et norsk krigsskib beskytte to fragtskibe, et dansk og et norsk, der sejler de kemiske våben bort. (Foto: © LARS MAGNE HOVTUN, Scanpix)

Som et af de lande, der spiller en aktiv rolle i løsningen af konflikten i Syrien, fik Danmark natten til tirsdag en invitation til den kommende fredsproces - den såkaldte Geneve II-konference - om Syrien.

FN udsendte mandag 30 invitationer til konferencen, deriblandt til de fem permanente medlemmer af FNs Sikkerhedsråd og andre aktører, der har været tæt på konflikten.

- Invitationen til Danmark er en anerkendelse af den aktive rolle Danmark har spillet politisk over for den moderate opposition, humanitært og i arbejdet for at destruere Syriens kemiske våben, siger udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF).

Kemiske våben sejles ud

Det danske krigsskib Esbern Snare sejlede fredag i sidste uge mod den syriske havneby Latakia, hvor det sammen med det norske krigsskib Helge Ingstad skal beskytte to fragtskibe, et dansk og et norsk, der sejler de kemiske våben bort.

Efter planen skal den farlige last sejles til Italien, hvor de kemiske våben skal flyttes over på et amerikansk skib, hvor destruktionen skal finde sted.

Krigen i Syrien har stået på siden foråret 2011, og flere end 100.000 mennesker er dræbt, millioner er sendt på flugt.

Lang og hård proces

At fredskonferencen bliver alt andet end en gåtur i parken, er Holger K. Nielsen helt klar over.

- Det er klart, at vi må være realistiske om, hvad det vil være muligt at opnå på den korte bane.

- Konflikten i Syrien er meget kompleks, og det bliver en lang og hård proces at nå frem til en politisk løsning. Men vi skylder den syriske befolkning at presse på og gøre, hvad vi kan, for at dette møde bliver det første skridt mod fred, siger Holger K. Nielsen.

Danmark har siden konfliktens start ydet 461 millioner kroner i humanitær bistand til konflikten i menneskerettighedsprojekter og stabilisering i oppositionskontrollerede områder.

Syrien.

Derudover er afsat 100 millioner kroner til fremme af en politisk løsning, Konference er usikker

Endnu er det ikke sikkert, at fredskonferencen bliver til noget. Rusland og USA er arrangører, og hvis alt går vel, vil repræsentanter fra både den syriske regering og oprørere sidde ved samme bord.

Formålet er er at få de stridende parter til at lade være med at skyde efter hinanden og i stedet blive enige om en fredelig fremtid for landet.

Både præsident Bashar al-Assads regering i Damaskus og oppositionsgruppen Den Nationale Koalition, som støttes af Vesten og landene i Golfen, har erklæret, at de vil deltage.

Oppositionen siger dog, at dens deltagelse er betinget af, at Assad ikke får nogen rolle i en overgangsperiode. Og det er lidt på kant med regeringen, som oplyser, at Assad forbliver præsident, indtil hans periode udløber næste år. Og det kan i øvrigt sagtens være, at han genopstiller.

Islamiske grupper har afvist at deltage.

/ritzau/