Efter 25 år uden ét eneste tilfælde af polio i Gaza er en baby nu blevet smittet, oplyser det palæstinensiske sundhedsministerium.
Sygdommen, der også kaldes for børnelammelse, er meget smitsom og tilføjer endnu en kritisk nuance til situationen i det krigshærgede område, hvor næsten alle borgere ifølge FN er internt fordrevne.
Vaccinationsraten i Gaza er faldet siden krigen mellem Hamas og Israel brød ud for over 10 måneder siden. Også blandt børn, der normalt ville blive tilbudt en poliovaccine.
Det smittede barn er netop 10 måneder og ikke vaccineret mod polio, og ifølge FN er tusindvis af børn i fare for også at blive smittet.
- Den ultimative vaccine mod polio er fred og en øjeblikkelig humanitær våbenhvile, sagde FN's generalsekretær, António Guterres, på et pressemøde i går.
- Men under alle omstændigheder er en polio-pause en nødvendighed. Det er umuligt at gennemføre en poliovaccineindsats med krig, som raser over det hele.
Inden krigen mellem Hamas og Israel begyndte, var 99 procent af befolkningen i Gaza beskyttet mod polio med hjælp fra vacciner. Siden da er vaccinationsraten faldet til 89 procent ifølge en opgørelse lavet af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og Unicef.
Vil vaccinere hundredtusindvis
FN's generalsekretær peger på, at kampen mod at komme polio til livs besværliggøres af, at Gazas sundheds- og vandsystemer mange steder står ødelagte tilbage.
Han beskriver hele Gazastriben som værende i et humanitært "frit fald".
- Lige når det ser ud til, at situationen ikke kunne blive værre for palæstinenserne i Gaza, så vokser lidelserne, siger António Guterres.
Efter mange måneders krig står store dele af Gaza ødelagt tilbage med store problemer. Derfor lyder vurderingen, at det er nødvendigt at 95 procent af børn under 10 år bliver vaccineret, hvis spredningen skal stoppes, siger generalsekretæren.
Lige nu planlægger WHO og Unicef to syv-dages vaccinationskampagner på tværs af Gazastriben, der står til at begynde i slutningen af august, skriver FN.
Her er deres mål at give 640.000 børn under 10 år muligheden for at lade sig vaccinere.
- Jeg appellerer til alle parter om straks at give konkrete garantier for humanitære pauser til kampagnen, sagde generalsekretæren.
En pause i kamphandlingerne vil både sikre, at familier selv kan nå frem til sundhedsfaciliteter, mens det samtidig skaber sikkerhed for de hjælpearbejdere, der må opsøge de børn, der ikke kan tilgå sundhedsfaciliteter såsom et hospital, lyder det fra WHO og Unicef.
Advaret længe
I juli kom det frem, at der var fundet polio i en række spildevandsprøver i Gaza.
Det blev opdaget i prøver fra byerne Deir al-Balah og Khan Younis ifølge Hamid Jafari, der er polio-specialist ved WHO, og han tilføjede på en pressekonference tidligere på måneden, at det var muligt, at virusset havde cirkuleret siden september.
Poliovirus, som oftest spredes gennem spildevand og forurenet vand, er yderst smitsom. Den kan forårsage lammelse og er potentielt dødelig.
I store dele af verden er sygdommen bekæmpet gennem omfattende vaccinationsprogrammer, og det seneste registrerede tilfælde herhjemme var i 1983 ifølge Statens Serum Institut.
Men netop faren ved, at Polio kan spredes via spildevand, skaber frygt for, at det også kan sprede sig yderligere uden for Gaza.
Forsøger man ikke at tøjle spredningen vil det ifølge FN’s generalsekretær have "katastrofale følger" - ikke bare for børnene i Gaza, men også "i nabolande og i regionen".
Krigen har ifølge FN også resulteret i, at spredningen af mæslinger, hepatitis A og andre forebyggelige sygdomme er øget i Gaza, fordi vaccinationsprogrammerne er blevet påvirket.