På blot få uger er 290.000 rohingya-muslimer ifølge FN’s tal flygtet fra Myanmars Rakhine-delstat, hvor de forfølges af både militær og landets buddhistiske flertal.
En af de flygtede er 33-årige Mohammed Soye, som Al Jazeera har talt med.
Han fortæller blandt andet, at han og hans familie levede fra hånden til munden, men for to uger siden blev situationen meget værre, da militæret og det lokale buddhistiske samfund kom til hans landsby. Ifølge Mohammed Soye blev landsbyens beboere beskudt og deres huse sat i brand.
- Min bror blev skudt i siden af ansigtet og døde der. Resten af os måtte flygte, ellers var vi også blevet dræbt, siger han.
I ti dage gik familien uden at vide i hvilken retning, indtil de en dag krydsede grænsen til Bangladesh. Mohammed Soye og resten af familien føler sig nu sikre, men vil alligevel gerne vende tilbage til Myanmar – skulle der blive fred.
Han undrer sig over, at omverdenen ikke hjælper dem ved at presse Myanmars regering, når de kan se og følge krisen.
- Min besked til verden er, at alle mennesker er ens, religion gør os ikke forskellige. Buddhister er kød og blod ligesom os. Så hvis de kan leve fredeligt og frit i Myanmar, hvorfor kan vi så ikke – vi er alle sammen mennesker og fødes ens, siger han.
Brug for hundreder af millioner til nødhjælp
Oprørsgruppen Arakan Rohingya Salvation Army (Arsa), der består af medlemmer fra det muslimske rohingya-mindretal i Myanmar, har erklæret en månedlang ensidig våbenhvile, der begynder søndag.
Planen er, at våbenhvilen skal mindske den humanitære krise i Rakhine-delstaten og lade nødhjælpsorganisationer genoptage deres arbejde.
Og der er et stort behov for hjælp, lyder det fra FN. Det er særligt mad, vand og sundhedsydelser, som der er desperat brug for. FN vurderer, at nødhjælpsorganisationer mangler 77 millioner dollar - eller 475 millioner danske kroner – for at kunne hjælpe de rohingyaer, som er flygtet til Bangladesh.
Konflikten kort
- •
Myanmar anerkender ikke rohingyaerne som en af landets 135 etniske grupper, og de forfølges systematisk af landets buddhistiske flertal.
- •
Myanmar afviser at forfølge rohingyaerne, men forklarer at de bekæmper rohingya-terrorister.
- •
Spændingerne i landet resulterede i, at militante rohingyaer d. 25. august i år angreb flere politistationer i landet.
- •
Siden har landets sikkerhedsstyrker sat hårdt ind mod den muslimske befolkningsgruppe, og omkring 290.000 rohingyaer er flygtet fra volden vurderer FN.
- •
FN's generalsekretær António Guterres advarede i tirsdags om, at sikkerhedsstyrkernes indgreb mod rohingyaerne var på grænsen til at blive en etnisk udrensning.