Flertal på et mandat: Her er Trumps største hovedpiner

En række republikanske senatorer har et alt andet end loyalt forhold til deres præsident.

Tre "anti-Trump senatorer" Jeff Flake, Bob Corker og John McCain. (© Scanpix)

Efter et suppleringsvalg i sydstaten Alabama er Republikanernes flertal i det amerikanske overhus, Senatet, nede på et enkelt mandat.

Det spinkle overtag udgør et stort problem for præsident Donald Trump, fordi han ikke per automatik kan regne med opbakning fra alle 51 republikanske senatorer, når han skal forsøge at gennemføre sin politik.

Flere af Trumps partifæller i Senatet er særdeles åbenmundede i deres kritik af præsidenten og har stemt imod partilinjen ved flere lejligheder.

Her er tre republikanske senatorer, som amerikanske medier rutinemæssigt omtaler som "anti-Trump":

Jeff Flake

Jeff Flake stiger ud af et metrotog i Washington D.C. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

Da Donald Trump vandt partiets nominering som præsidentkandidat, var der ingen støtte fra Arizona-senator Jeff Flake, der allerede dengang åbent kritiserede Trump.

Som reaktion på Doug Jones' sejr i Alabama, skrev Jeff Flake helt enkelt i et tweet "sejr til anstændigheden", og inden valget postede han et billede af en check udstedt til Doug Jones og skrev "Landet kommer før partiet".

I en tale, hvor han ikke lagde fingre imellem og brugte ord som “uværdigt", "halsløs" og "skandaløs" annoncerede Flake i oktober, at han ikke genopstiller og begrundede det med, at han som traditionel konservativ republikaner ikke længere ser sig selv i partiets politik.

- Vi skal ikke længere lade som om, at forringelsen af politik i vores topledelse er normalt. Det er ikke normalt, lød det fra Flake.

Og i sin bog "Conscience of a Conservative" advarer han mod at omfavne nationalisme og populisme og langer hårdt ud efter Donald Trump.

Den 54-årige Jeff Flake er født og opvokset i Arizona og er som flere andre mormoner stærkt kritisk over for Trumps politik rettet mod minoriteter, heriblandt immigrationspolitikken og det omdiskuterede forslag om indrejseforbud rettet mod muslimer.

Et forslag, Flake har kaldt 'vanvittigt':

- Når vi siger "ingen muslimer" eller "ingen mexicanere", kunne vi lige så godt have sagt "ingen mormoner", fordi der er ingen forskel, skriver han i sin bog.

Flake lægger heller ikke skjul på, at han ikke finder Donald Trumps økonomiske eller udenrigspolitiske synspunkter konservative nok og mener, at Trump er årsagen til, at Republikanerne nu afviger fra partiets grundprincipper.

At Jeff Flake offentligt kritiserer præsident Trump er dog ikke ensbetydende med, at der er så stor uenighed, når det gælder hans stemme i Senatet. Set bort fra enkelte afstemninger, har Flake det meste af året fulgt sit partis linje.

Donald Trump har kaldt Jeff Flake for "giftig" og havde følgende reaktion, da senatoren meddelte, at han ikke genopstiller:

Bob Corker

Bob Corker på plads i Senatets budgetkomite. (Foto: © JOSHUA ROBERTS, Scanpix)

Senator fra delstaten Tennessee har igennem lang tid været en torn i øjet på præsident Trump og var den eneste republikaner, der stemte imod partilinjen, da Senatet midt om natten for nylig stemte skattereformen igennem.

Beskyldningerne mellem den 65-årige Corker og Donald Trump er fløjet frem og tilbage på Twitter, og Bob Corker har i et interview med tv-stationen CNN anklaget præsidenten for at have et anstrengt forhold til sandheden, ligesom han mere eller mindre erkendte, at han fortrød, at han støttede præsidenten som partiets kandidat.

Da Bob Corker meddelte, at han ikke ville genopstille, udsendte præsidenten en række tweets og langede ud efter senatoren. Han hævdede blandt andet, at Corker havde "tryglet ham om støtte", men det fik Corker til at skyde tilbage på præsidentens yndlingsmedie:

- Det er en skam, at Det Hvide Hus er blevet et ældrecenter. Nogen dukkede ikke op til deres vagt her til morgen, skrev han i et tweet, der er blevet genudsendt intet mindre end 148,659 gange og er blevet et af de mest populære fra Kongressen i år.

Som formand for Senatets udenrigskomité har Bob Corker kritiseret præsidenten for at opføre sig som om, han stadig er med i et reality-program (Donald Trump har haft sit eget tv-program, red.) og "sende USA ud af en vej, der kan føre til tredje verdenskrig.

Bob Corker var ifølge New York Times kandidat til at stille op sammen med Trump i 2016, men trak sig og begrundede det blandt andet med, at han fandt det frustrerende at diskutere udenrigspolitik med ham.

John McCain

John McCain er krigsveteran og tidligere præsidentkandidat. (Foto: © CHARLES MOSTOLLER, Scanpix)

Arizonas senator John McCain har været en snart årelang debat. Under sin valgkamp i 2016 sagde Donald Trump, han ikke betragtede McCain som en krigshelt, eftersom han blev taget til fange under Vietnam-krigen.

Bemærkningen vakte harme, men Trump nægtede at undskylde.

Fejden mellem senatoren og Trump er fortsat i Kongressen, hvor John McCain blandt andet har stemt imod Trumps sundhedsreform, hvilket fik Trump til at beskylde McCain for at have svigtet sine vælgere.

Den 81-årige senator, der tidligere i år fik diagnosticeret kræft, har afvist, at den manglende støtte til sundhedsreformen var personligt begrundet, men sagde i et interview med tv-programmet "60 Minutes", at han og præsidenten er meget forskellige.

- Han er en forretningsmand og har været meget succesfuld på tv og med sin skønheds-konkurrence. Jeg er vokset op i en militærfamilie. Jeg er opdraget med troen på, at vores ansvar, forpligtelser, ære og vores land er grundstenene for, hvordan vi opfører os hver dag.

John McCain, der var republikanernes præsidentkandidat i 2008, trak sin støtte til Donald Trump efter det meget omdiskuterede "Access Hollywood"-bånd så dagens lys.

Modstand fra Maine

Flere andre republikanske senatorer har stået i vejen for Donald Trumps politiske agenda henover de seneste måneder, som for eksempel Alaskas senator, Lisa Murkowski, og senator fra delstaten Maine, Susan Collins.

Susan Collins har ikke lagt skjul på, at hun ikke ville støtte den omdiskuterede sundhedsreform, ligesom hun stillede helt specifikke krav, der blev arbejdet ind i skattereformen, før hun var overbevist om at stemme for.