Flere end 200 svenske børn døjer med 'langtidscovid'

Særlig afdeling skal udrede børn, der stadig lider af træthed, hovedpine og andre symptomer.

Malin er en af dem, hvis datter lider af formodede senfølger af covid-19.

En ung lyshåret pige iført sort hættetrøje når kun lige at få sagt et par ord, inden hun må begrave ansigtet i hænderne og lade tårerne få frit løb.

- Når jeg har haft det værst, har jeg været så dårlig, at jeg ikke kunne huske noget som helst, siger hun til SVT.

16-årige Nikolina har været syg med covid-19. Og efter 11 måneder mærker hun det stadig. Nu længes hun efter igen at blive den person, hun var, inden hun blev syg, fortæller hun.

Hendes beretning er dog langt fra enestående i Sverige.

Tal fra hovedstadsregionen viser ifølge SVT, at 218 børn er blevet diagnosticeret med formodede senfølger af covid-19, i Sverige nu kendt som 'langtidscovid', og henvist til den særlige afdeling for langtidssyge børn på Astrid Lindgrens Hospital i Stockholm.

- Nogle går i skole, andre er sengeliggende, siger Malin Ryd Linder, der er overlæge på afdelingen.

Malin Ryd Rinder er overlæge og specialist i pædiatri på Astrid Lindgren Hospital i Stockholm.

Den gennemsnitlige alder for børnene er mellem 11 og 13 år.

Symptomerne, der går igen hos flere af dem, er blandt andet: Hovedpine, træthed og ondt i led som eksempelvis knæ.

Der er tilknyttet flere specialister til afdelingen, som skal udrede børnene, heriblandt en psykolog, kardiolog, neurolog og en lungelæge.

Oprindeligt havde afdelingen forberedt sig på at modtage omkring 20 børn. Indtil videre er over 200 blevet henvist.

- Vi har haft en ganske betragtelig øgning i antallet af henvisninger til vores infektionsafdeling, siger Malin Ryd Linder og fortsætter:

- Det er måske blevet en smule overset på grund af, at antallet sammenlignet med de voksne er relativt lavt, men det er vigtigt, at vi får ressourcer til de her børn.

Malins datter er en af dem, der efter ti måneder stadig mærker, at hun har haft covid-19:

Uklart hvor mange børn, der er ramt

Hvor mange børn i alt, der lider af formodede senfølger af covid-19, er uvist, idet der ikke findes en endelig statistik for hele landet.

Antallet af corona-smittetilfælde alene i hovedstadsområdet er flere end 144.500. Stockholm har været hårdt ramt af coronasmitten, og kort før jul var meldingen, at 99 procent af pladserne på regionens intensivafdelinger var optaget.

At børn lider af samme senfølger som voksne blev klart allerede tilbage i november, da en rapport slog fast, at børn selv flere måneder efter at have været syge, stadig led af eksempelvis voldsom træthed, vejrtrækningsbesvær, en øm hals og høj puls ved selv den mindste aktivitet.

Forfatter til rapporten, børnelæge og professor ved Örebro Universitetshospital, Jonas F. Ludvigsson, beskrev det som sandsynligt, at der var tale om senfølger.

- Så snart de skal foretage sig noget, bliver det meget besværligt. De kan have problemer med hukommelsen. Mange børn har vedvarende smerter i halsen, måske i flere måneder, sagde han om resultatet fra rapporten, efter at have undersøgt fem børn i alderen ni til 15 år.

Seks måneder efter at være blevet syge havde alle børn stadig symptomer.

Den svenske regering meddelte i sidste måned, at man har afsat 50 millioner svenske kroner til blandt andet at få klarlagt, hvordan børn skal behandles for covid-19.

Der skal stadig holdes god afstand i den svenske hovedstad, hvor hospitalerne har været hårdt belastet af covid-patienter. (Foto: © TT News Agency)

Senfølger ligner voksnes

For nylig beskrev en artikel publiceret i det lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet et kinesisk studie af nogle af de senfølger, læger og forskere har identificeret hos voksne, der har været syge med covid-19 og indlagt.

Studiet konkluderer, at op mod to tredjedele stadig oplevede mindst et symptom, et halvt år efter at de blev syge.

De typiske senfølger bliver beskrevet som træthed, muskeltræthed, søvnbesvær og angst eller depression.

Herhjemme er der igangsat flere undersøgelser af senfølger hos covid-19-patienter. Blandt andet i Region Midtjylland, hvor man følger og undersøger patienter, flere måneder efter at de er blevet udskrevet.