Flere britiske politikere stopper efter dødstrusler: 'Dine dage er talte'

Brexit-debatten har ført til et hidtil uset antal trusler mod britiske parlamentarikere.

Jess Phillips har som mange af hendes kolleger modtaget dødstrusler.

- Din forræderiske, værdiløse, fucking døde sæk.

- Dine dage er fucking talte, forræder.

- Gør dig klar til at dø.

De britiske politikere, der de seneste uger har ført valgkamp frem mod parlamentsvalget i morgen 12. december, modtager jævnligt dødstrusler, chikane og grove, verbale overgreb som disse.

Truslerne er kun blevet flere og grovere efter tre et halvt års bitter tovtrækkeri om briternes exit fra EU. Og det har nu fået flere politikere til at sige stop.

Det gælder blandt andre den tidligere konservative kulturminister Nicky Morgan, der dagligt har modtaget trusler. Blandt andet fik hun telefonopkald, hvor hun også fik at vide, at "hendes dage er talte".

Den konservative tidligere minister Nicky Morgan trækker sig fra politik efter trusler. (Foto: © HANNAH MCKAY, Scanpix)

I et brev til sin valgkredsformand skriver Nicky Morgan, at de politiske resultater ikke længere står mål med grovhederne og de personlig konsekvenser, det har for hendes familie.

- Grovhederne har ændret sig enormt, siden jeg begyndte for 10 år siden, på grund af de de voldsomme følelser folk har i det nuværende politiske klima, siger hun til BBC Radio.

Udmattet af invasionen af privatliv

De mange trusler fik tidligere i år Lindsay Hoyle, der i dag er formand for Underhuset, til at opfordre parlamentets medlemmer til at "færdes i grupper" i stedet for at bevæge sig rundt på egen hånd.

Derudover har de mest udsatte parlamentarikere fået overfaldsalarmer, og politikerne er blevet frarådet at gå ind i folks huse, når de stemmer dørklokker - selv hvis det regner.

Også Heidi Allen har valgt ikke at genopstille på grund af trusler og chikane. (Foto: © Simon Dawson, Scanpix)

Heidi Allen, der tidligere var medlem af Det Konservative Parti, men nu er skiftet til partiet Liberaldemokraterne, genopstiller heller ikke. Hun nævner også trusler som årsag.

- Jeg er udmattet af invasionen af mit privatliv, den ækelhed og intimidering, der er blevet hverdagsagtig. Ingen bør skulle finde sig i trusler, aggressive emails, blive råbt ad på gaden, talt grimt til på sociale medier eller være nødt til at installere en panikalarm i sit hjem, skriver Allen i et brev til sin valgkreds.

I april blev en 51-årig mand idømt 42 ugers fængsel for at sende dødstrusler til Heidi Allen, Nicky Morgan og flere andre, kvindelige parlamentsmedlemmer.

Eksempler på trusler mod politikere:

  • - Cox var den første. Du er den næste, din forræderiske, værdiløse, fucking døde sæk, skrev en mand til Anna Soubry, leder af partiet Change UK.

  • - Jeg kan ikke vente med at se dig hænge fra en lygtepæl, skrev en person til Paula Sherriff fra partiet Labour.

  • - Du er en ynkelig, stinkende, beskidt EU-luder, skrev afsenderen "John" i en mail til Labour-parlamentarikeren Rupa Huq, hvor han advarer hende om, at hun kan blive slået ihjel i en kommende borgerkrig, hvis hun ikke ændrer holdning til Brexit.

Dødstrusler inspireret af hård brexit-retorik

I alt har 74 medlemmer af Underhuset valgt ikke at genopstille ved valget 12. december, heraf 20 kvinder og 54 mænd.

Ifølge en optælling fra Euronews trækker 14 af parlamentarikerne sig fra politik på grund af eller delvist på grund af grovheder og det "giftige politiske miljø", der hersker i Storbritannien.

Mange peger på, at den ophedede debat om brexit har resulteret i en hård retorik, hvor EU-tilhængere ofte bliver beskyldt for at være "forrædere" og ville "overgive" sig til EU.

I 2017 kunne 15 konservative politikere for eksempel se sig selv på forsiden af avisen The Telegraph under overskriften "The Brexit Mutineers" - Brexit-mytteristerne - da de ville stemme imod partilinjen.

Den hårde tone har ifølge mange politikere bidraget til den stigende chikane. Bølgerne og følelserne gik derfor også højt under en spørgetime i Underhuset i september, hvor premierminister Boris Johnsons sprogbrug var til debat.

Se klip fra den ophedede debat i videoen her:

Labour-medlemmet Jess Phillips, der også deltog i debatten i september, modtog samme måned en dødstrussel, der citerede Boris Johnsons udsagn om, at han hellere ville dø end at bede EU om endnu en udsættelse af brexit-datoen.

- Det var profetisk, da Boris Johnson sagde: "Jeg vil hellere findes død i en grøft". Det er det, der vil ske med dem, der ikke leverer brexit, stod der i et anonymt brev ifølge brexitmodstanderen Jess Phillips.

- Den slags sprog, vi desværre ser mere og mere af fra regeringens side, opildner til vold. Folk tror, at det legitimerer mere aggressive holdninger og i visse tilfælde vold, siger den tidligere minister Amber Rudd til avisen Evening Standard.

Hun forlod regeringen i september efter uoverenstemmelser om netop brexit.

Flere trusler end nogensinde

Efter den ophidsede debat vedtog parlamentets største partier, at de har et ansvar og derfor fremover vil "forsøge at bruge et mere afdæmpet sprog".

For mange politikere sender dødstruslerne tankerne hen på mordet på Labour-politikeren Jo Cox blot en uge før brexit-afstemningen i juni 2016.

Jo Cox, der kæmpede for, at briterne skulle blive i EU, blev skudt og stukket ned på åben gade af højreekstremisten Thomas Mair, der kunne høres sige "Storbritannien først" og "Hold Storbritannien uafhængigt".

Jo Cox blev skudt og stukket ned af den 51-årige højreekstremist Thomas Mair. (Foto: © Neil hall, Scanpix)

Efter drabet oprettede politiet i London en særlig enhed til at tage sig af vold, trusler og andre kriminelle handlinger mod de britiske folkevalgte.

- Man bliver vant til det, så man ender med kun at anmelde de mest alvorlige dødstrusler til politiet, forklarer Nicky Morgan.

Ifølge Londons politikommissær, Cressida Dick, har antallet af trusler nået et "hidtil uset niveau".

- De polariserede meninger har stor indflydelse på omfanget og typen af protesterne, lød det fra politichefen under en høring i parlamentet tidligere i år.

Tør ikke annoncere møder på Twitter

Labour-politikeren Rupa Huq fortæller, at hun nu har ændret adfærd på grund af dødstrusler.

- Hvis jeg skal til et vælgermøde, skriver jeg ikke på Twitter, hvor det er, da jeg ikke ved, hvem der deltager, siger Huq.

Hun mener også, at truslerne er blevet værre, siden briterne stemte for at forlade EU.

Det samme gælder Anna Soubry, der i februar skiftede fra De Konservative til det nyoprettede, EU-positive parti Change UK.

- Mange af os holder os tilbage med åbne møder med vælgerne, da vi ikke aner, hvem der dukker op. Jo Cox blev myrdet på vej til et vælgermøde, forklarer Anna Soubry.

Hun modtog i oktober et brev med truslen "Cox var den første. Du er den næste".

Nazi-tilråb under liveinterview

Anna Soubry bliver jævnligt chikaneret og truet på livet.

Måneden inden hun skiftede parti, blev hun forstyrret under et tv-interview live foran parlamentet af en gruppe tilhørere, der råbte “Soubry er en nazist” og kaldte hende en løgner.

Chikanen fik flere end 55 af Soubrys kolleger til at sende et brev til ledelsen i The Metropolitan Police i London.

Politichefen Cressida Dick har senere erkendt, at politifolkene ved parlamentet, der har til opgave at sikre medlemmernes sikkerhed, generelt var "for passive" i situationen.

Også Soubrys familie er blevet udsat for chikane, fortæller hun til BBC.

- Min 85-årige mor modtog brev, hvor hun blev truet, og min partner modtog et kondolencekort, hvor der stod: Nu, hvor din partner er død, kommer vi efter dig, fortæller Anna Soubry.

- Jeg bliver meget følelsesladet, da det er så rædselsfuldt.

Kvinder skræmmes væk fra politik

De mange trusler får nu flere organisationer til at råbe vagt i gevær.

- Vi bliver nødt til at indse, at vores giftige politik skræmmer gode, kvindelige politikere væk. Det er 2019 og stadig et fjendtligt miljø for kvinder, siger Sam Smethers fra Fawcett Society, der kæmper for kvinders rettigheder, til avisen The Guardian.

- Jeg frygter, at vi vil se færre kvindelige parlamentarikere efter dette valg.

Hun bakkes op af Mandu Reid, leder af partiet The Women's Equality Party, der blev grundlagt i 2015 af blandt andre den dansk-britiske tv-vært og komiker Sandi Toksvig.

- Politik er blevet fjendtligt for kvinder. Det går ikke kun ud over de kvinder, der bliver ramt, men det bidrager også til en kultur, hvor kvinders stemmer ikke er velkomne eller respekteret, siger Reid.

Også den konservative politiker Vicky Ford, der er formand for sammenslutningen af kvinder i det britiske parlament, frygter, at truslerne skræmmer kvinder væk fra politik.

- Truslerne online og på de sociale medier bliver til trusler i den virkelige verden. Det gør det sværere for kvinder at udføre deres job som politikere, og det afskrækker kvinder fra at stille op til parlamentsvalget.