Flamsk nationalistparti forlader regeringen i Belgien i protest mod Marrakesh-erklæring

Frygt for dårlige resultater frem mod næste valg presser nationalistparti, fortæller EU-korrespondent.

Belgiens premierminister, Charles Michel, satser på at fortsætte regeringsarbejdet frem til valget i maj 2019. (Foto: © Stephanie Lecocq, Scanpix)

Belgiens premierminister, Charles Michel, har her til formiddag været på besøg hos kongen for at få tilladelse til at danne en ny regering.

Det sker, efter at det flamske nationalistparti N-VA sent i aftes meddelte, at partiet forlader regeringen i protest mod, at Belgien støtter FN-aftalen om migration - den såkaldte Marrakesh-erklæring - der skal diskuteres i den kommende uge.

Formelt siger det flamske nationalistparti, at hvis Belgien tilslutter sig Marrakesh-erklæringen, så truer det Belgiens mulighed for at føre en stram migrationspolitik. Men bag det hele ligger også, at N-VA, der er det største parti i Flandern, i oktober gik seks procentpoint tilbage ved kommunalvalget.

Det fortæller DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg.

- Samtidig gik det højreekstreme parti Flaams Belang seks procentpoint frem. Dermed står N-VA lige nu til et valgnederlag, når der skal være valg i Belgien til maj - og det er nok den reelle begrundelse for at partiet trækker sig ud af regeringen, siger han.

Modstand opstået ud af det blå

Det har ellers længe set ud til, at den belgiske regering ville få let spil med at støtte FN-aftalen, der skal drøftes i Marokko.

Således har N-VA støttet Belgiens arbejde med erklæringen helt frem til september i år, fortæller Ole Ryborg.

- Så partiets modstand er kommet pludselig - og først efter nederlaget ved lokalvalget i oktober, siger han.

Regering fortsætter

Ifølge Ole Ryborg håber den belgiske regering med premierminister Charles Michel i spidsen, at regeringen kan fortsætte som en minoritetsregering frem til valget i maj næste år.

For selvom det flamske nationalistparti nu har forladt regeringen, forventes det at partiet trods alt fortsat vil stemme for finansloven, siger han.

- Indtil i dag var det N-VA, der bestred finansministerposten, så det vil se meget underligt ud, hvis partiet stemmer imod en finanslov, som partiets egen minister har udarbejdet, siger Ole Ryborg.