Firma i skattelæk dømt for skovafbrænding

Paradis-papirer viser pengestrømme til indonesisk skovindustri

Redningsfolk er ved at evakuere en hun-orangutang fra et område, der var hærget af Indonesiens store skovbrande i 2015. Skovbrandene var påsatte. Formålet var at rydde jungle for at gøre plads til palmeolie- og papirindustri. (Foto: © ANTARA FOTO, Scanpix)

I 2015 var skovbrandene i Indonesien så voldsomme, at hele landet var dækket af røg, der drev så langt væk som til Thailand.

Fly måtte blive på jorden.

Børn bar masker i skolen.

Mindst en halv million mennesker fik åndedrætsproblemer.

Indonesiens regering anslår, at 19 mennesker døde på grund af luftforureningen.

Skovbrandene var påsatte.

Et af de firmaer, der er blevet dømt for skovbrande er Sampoerna Agro. De fik sidste år den største miljøbøde i Indonesiens historie. Bøden var på 81,6 millioner dollars for ulovlige skovbrande.

Sampoerna Agro er samarbejdspartner med den danske investeringsfond for udviklingslande IFU i et andet projekt, der ikke handler om palmeolie, men om bæredygtigt skovbrug.

IFU har investeret i selskabet TAFF, der ligger på Cayman Islands, og som har investeret i et skovprojekt i Indonesien sammen med Sampoerna Agro.

Det er ikke i forbindelse med TAFF, at Sampoerna Agro har fået den store miljøbøde.

IFU oplyser, at de ikke har investeringer i palmeoliebranchen og ikke har forbindelser til skovafbrændinger.

Den indonesiske milliardær Putera Sampoerna er nummer otte på en liste over Asiens rigeste mænd offentliggjort af avisen Jakarta Globe.

Putera Sampoerna kontrollerer Sampoerna Agro.

DR Dokumentar viste mandag aften i dokumentar-udsendelsen ”Dine penge i paradis,” hvordan investeringsfonden IFU, der hører under Udenrigsministeriet, har investeret i et skovprojekt i Asien.

- Det kan gøre mig urolig at du fortæller mig de ting, siger chefjurist Nicolai Boserup fra IFU.

Branche med udfordringer

- Det er rigtigt at palmeoliebranchen er en branche med mange udfordringer. Men det er min forståelse, at Sampoerna Agro i hvert fald på visse punkter er i front med at forsøge at gøre det til en mere bæredygtig branche, siger Nicolai Boserup.

De danske penge er investeret via Cayman Islands, fremgår det af de lækkede paradis-papirer.

Dokumenterne er blevet lækket til den tyske avis Süddeutsche Zeitung, delt med det internationale konsortium af undersøgende journalister ICIJ og gennemgået af medier fra 67 lande.

I Danmark er Dagbladet Politiken og DR Dokumentar med i ICIJ.

Vil stige til 420 millioner kroner

I 2012 investerede IFU sammen med to danske pensionskasser i en kapitalfond ved navn Tropical Asia Forest Fund TAFF.

TAFF forvaltes af det australske selskab New Forest, men hører hjemme i Cayman Islands.

Et andet af de helt store firmaer indenfor skovdrift er Asia Pacific Resources International Holdings Ltd – April - der er en af verdens største producenter af papir.

Store banker fører penge ind via skattely

De lækkede dokumenter viser, hvordan Bermuda-advokatfirmaet Appleby og store banker som Credit Suisse og den hollandske ABN Amro fortsætter med at investere i April.

Dokumenterne viser, at et antal asiatiske skovfirmaer har benyttet Appleby, der beskriver sig selv som ”en af verdens største leverandører af offshore juridiske ydelser.”

April har ført milliardbeløb via et netværk der strækker sig fra skattelyet Cookøerne til De Britiske Jomfruøer i Caribien.

”April kommenterer ikke offentligt finansielle detaljer”, skriver virksomhedens talsmand i en mail.

April er medlem af Royal Golden Eagle Group, der er et af Asiens største konglomerater.

Royal Golden Eagle Group hører hjemme i Singapore og har 60.000 ansatte verden over, der er beskæftiget med at producere papir, palmeolie og andre produkter.

Det hele kontrolleres af den indonesiske milliardær Sukanto Tanoto, der ifølge Jakarta Globes opgørelse er Asiens syvende-rigeste mand.

Rettet 9. november 2017. Overskrift, underrubrik og artikeltekst er rettet, da artiklen fejlagtigt kunne forstås som at den danske investeringsfond for udviklingslande IFU har investeringer direkte i palmeolie og skovafbrændinger. Det er IFUs samarbejdspartner Sampoerna Agro, der har fået bøde for afbrændingerne.