Fem dage efter Prigozjin afsluttede sit oprør, holdt han og Putin et flere timer langt møde: 'Der er ikke rigtig noget, der kan overraske mig mere'

Ifølge en talsmand for Putin holdt Putin og Wagner-gruppen møde i Kreml fem dage efter afslutningen på oprøret.

Et årtier langt venskab blev forvandlet til fjendskab med Wagner-chefens oprør. Alligevel mødtes Putin og Prigozjin få dage efter oprøret. (Foto: © ALEXEY DRUZHININ, Ritzau Scanpix)

Hele verden holdt vejret, da Jevgenij Prigozjin og hans lejesoldater i Wagner-gruppen forlod slagmarken i Ukraine og bevægede sig mod Moskva for at vælte den russiske hærledelse.

Men lige så pludseligt som militærkuppet var startet, blev det afsluttet, da Wagner-hæren 24. juni vendte om, og Jevgenij Prigozjin angiveligt lod sig installere i Belarus hos præsident Lukasjenko.

Nu lyder det imidlertid fra Putins talsmand, Dmitrij Peskov, at Putin, Prigozjin og en række andre personer fra Wagner-gruppen holdt et møde i relativ fred og fordragelighed kun fem dage efter det opsigtsvækkende oprør var afsluttet.

- Han inviterede 35 mennesker. Herunder Prigozjin selv. Mødet fandt sted i Kreml den 29. juni og varede næsten tre timer, fortæller Dmitrij Peskov ifølge det russiske nyhedsbureau Ria.

Måske er Putin og Prigozjin ikke så langt fra hinanden

Det indikerer, at fjendskabet mellem den russiske præsident og hans tidligere "kok", måske ikke er så stort, som man kunne forestille sig. Det fortæller Claus Mathiesen, lektor ved Forsvarsakademiet med Rusland som speciale og tidligere forsvarsattaché i Ukraine.

- Der er ingen tvivl om, at Putin har været rasende over det, der skete for to uger siden, men bag det ligger jo to og et halvt årtis samarbejde, siger han.

- Og derfor kan det godt være, at når det umiddelbare raseri har lagt sig, så kan man tale om tingene.

Wagner-soldater på vej væk fra gruppens midlertidige hovedkvarter ved Rostov ved Don under det kortvarige oprør. (Foto: © Uncredited, Associated Press)

Han mener, at mødet i Kreml viser to ting.

- Det viser, at Putin og Prigozjin måske ikke er så langt fra hinanden, som man kunne tro, men det viser også, at Putin meget nødigt vil ud i en offentlig afstraffelse af Prigozjin, der ved egen hjælp har opnået heltestatus i Rusland. Det vil se skidt ud, hvis Putin pludselig skulle skubbe ham ud af et vindue, siger Claus Mathiesen.

Men ser det ikke også skidt ud, at Putin holder et møde med en mand, der fem dage forinden har forsøgt at afsætte hans generaler?

- Det tror jeg ikke, russerne synes.

Har Prigozjin nogensinde været i Belarus?

Da Prigozjin trak sine styrker tilbage fra Rusland, skete det efter en aftale om, at anklagerne mod ham frafaldt, mens han selv skulle indstille sig på en tilværelse i Belarus.

Men oprøret i Rusland blev afsluttet den 24. juni - den 29. juni holdt Prigozjin ifølge Kreml et møde med Putin i Moskva - og den 6. juli meldte den belarussiske præsident ud, at Prigozjin igen var tilbage i Rusland.

Ifølge Claus Mathiesen kan man med en vis ræson stille sig selv spørgsmålet: Har Prigozjin nogensinde befundet sig i Belarus, som den officielle aftale lød på, at han skulle?

- Det har jeg ikke set noget, der bekræfter. Det eneste jeg har set, er spekulationer om, at det fly, Prigozjin kom til Moskva i, fløj fra Minsk (der ligger i Belarus, red). Det har man angiveligt registreret på en app, der følger flyforbindelser.

- Det kunne godt have ladet sig gøre, at han havde været i Rusland hele tiden, siger Claus Mathiesen.

I det hele taget er der efterhånden ikke meget, der kan komme bagpå den garvede militæranalytiker, når det kommer til russisk politik.

- Der er ikke rigtig noget, der kan overraske mig mere.

- Jeg synes, at hele begivenhedsforløbet startede uventet og bizart, og det sluttede uventet og bizart. Og nu har vi et ikke mindre bizart efterspil, lyder det fra Claus Mathiesen.

Ifølge Dmitrij Peskov drøftede Putin, Prigozjin og resten af Wagner-gruppen deres "vurdering af begivenhederne 24. juni".