De er romantiske, historiske og er perfekte som baggrund i en god selfie. De europæiske storbyer har nærmest det hele. Og det er der mange, der synes. De lokale i de populære feriebyer er godt trætte af turismens konsekvenser.
Skyhøj husleje, trafikkaos og mangel på dagligvarebutikker er bare nogle af de problemer, som masseturismen til nogle europæiske byer fører med sig.
Flere europæiske byer gør nu aktivt noget for at slippe for de mange turister. Her er fem byer, der vil have færre eller anderledes turister.
Barcelona
En undersøgelse, som Barcelonas byråd har lavet, viser, at indbyggerne i Barcelona mener, at turisme er et større problem for byen end fattigdom.
Der kommer cirka 8 millioner turister til Barcelona om året, og de står for cirka 14 procent af byens indkomst. Men rigtig mange af turisterne er kun i byen en enkelt dag eller måske bare et par timer.
De kommer med tog eller krydstogtskibe og bruger ikke særlig mange penge i de lokale restauranter, dagligvarebutikker og hoteller.
Barcelonas borgmester, Ada Colau, vil derfor lave flere skatter for turister, der kun er i byen en enkelt dag. Det kan være igennem vejafgifter eller ekstragebyrer for dem, der kommer fra et krydstogtskib.
Venedig
Charmerende kanaler, gondoler og risotto er noget af det, der tiltrækker turister i hobetal til den historiske by Venedig. Cirka 60.000 hver dag.
Men nu har de lokale har fået nok. For nyligt demonstrerede tusindvis af indbyggerne i Venedig i byens gader mod masseturismen. De blokerede gaderne med shopping trolleys og rullekufferter for at udtrykke deres frustration over de mange turister, der tit slæber rundt på sådan nogle.
De lokale siger, at de mange turister er skyld i at huslejen er presset i vejret, og at en overflod af souvenirbutikker presser lokale butikker med nødvendige varer ud af markedet. Indbyggerne i Venedig vil på samme måde som Barcelona ændre byen, så den appellerer til turister, der vil tilbringe mere end fem dage i byen i stedet for en enkelt dag eller bare et par timer.
Amsterdam
Masseturisme i den hollandske storby er et stort irritationsmoment for mange hollændere, men lige så irriterende er det, ifølge hollænderne selv, at mange af turisterne ingen pli har.
De tisser i kanalerne og brækker sig om det næste gadehjørne. Det er især slemt ved de ældste kanaler i Amsterdam, hvor den berømte gade Red Light District ligger. En stor del af turisterne kommer til byen for at feste og fulde sig, fordi byen blandt andet er kendt for dens letsind.
De larmende ølcykelvogne, hvor 12 gæster ad gangen får serveret masser af øl på en planke, mens de cykler, fylder, til skræk og rædsel for de faste indbyggere, mere og mere i de smalle gader. Blandt befolkningen er der udbredt utilfredshed med, at bystyret ikke griber ind.
I Amsterdam har myndighederne dog besluttet, at der ikke må bygges eller indrettes flere hoteller i bymidten, så man undgår markant flere turister. Det kommunale turistbureau Amsterdam Marketing har desuden fået lavet en folder, som skal trække turister til bydelene rundt om centrum eller til andre byer.
Berlin
Den perfekte kombination af historiske museer, udsøgte spisesteder og shopping trækker turister fra hele verden til Berlin. Men rigtig mange af turisterne synes alligevel, at det er nok med en enkelt weekend i den populære europæiske hovedstad, hvorfor bybilledet i mange år har været præget af turister med rullekufferter i hobetal.
De bruger portaler som Airbnb, Wimdu og 9flats til at finde og leje lejligheder i et par dage. Problemet er bare, at der er akut boligmangel i Berlin, og de kortvarige udlejninger gør, at det er nærmest umuligt at finde en lejlighed, hvor de lokale kan bo over længere tid.
Ifølge Airbnb brugte 20.000 indbyggere sidste år portalen til at udleje deres lejlighed, så op imod en halv million turister har kunnet bo i byen i en kortere periode.
Derfor blev der per 1. maj i år nedsat et forbud mod kortvarig lejlighedsudlejning. Det betyder konkret, at folk med en berliner-lejlighed ikke længere kan udleje deres bolig i mindre end to måneder ad gangen.
Bysenatet har desuden lavet en hjemmeside, hvor man anonymt kan melde folk, man mistænker for at udleje sin lejlighed i kortere perioder.
Palma
Terrorangreb i blandt andet Tunesien og Egypten får flere til at vælge de spanske øer som turistmål. Det kan bringe øerne over den smertegrænse, som myndigheder og miljøforekæmpere på øerne har advaret om i årevis. De siger nemlig, at øernes energiforsyninger ikke kan følge med de mange turister. Og der er i øvrigt heller ikke nok vand.
De omkring 1,1 millioner faste indbyggere på de Baleariske øer ved fra bitter erfaring, at de cirka 13 millioner turister, der kommer hvert år, skaber totalt trafikkaos. Derfor overvejer myndighederne på øerne at oprette et forbud mod biler i højsæsonen.
Særligt bekymrede er myndighederne, når det gælder Mallorcas hovedby, Palma, der i højsæsonerne tit er fyldt til bristepunktet. Derfor opfordrer øernes turistministerium krydstogtskibene til at tage passagererne med til andre steder på øen end den gamle by Palma.