Storbritanniens tidligere udenrigsminister Boris Johnson indledte i dag officielt sin kampagne for at blive valgt som Theresa Mays afløser.
Den kontroversielle politiker er klar favorit til at overtage Mays post og blive Storbritanniens næste premierminister.
Og det bliver en premierminister, der sørger for, at brexit finder sted den 31. oktober; med eller uden en aftale med EU, lød det fra Johnson, da han tidligere i dag holdt tale for forsamlingen af tilhængere og pressefolk i London.
- Efter tre år og to udsættelser må og skal vi ud den 31. oktober, lød udmeldingen fra den tidligere London-borgmester.
Briterne skal ikke sigte efter et såkaldt hårdt brexit, hvor man ryger ud af EU uden en skilsmisseaftale med EU. Men det er ansvarligt at forberede sig på et sådan scenarie, så man står stærkere over for Bruxelles, sagde Johnson.
Modsat flere af hans rivaler i formandskampen er han ikke åben over for flere udsættelser af brexit.
- Udsættelse betyder nederlag, sagde han.
Deler vandene
Den tidligere udenrigsminister lagde i dag vægt på, at tiden er kommet til at forene det britiske samfund.
Iagttagere peger dog på, at den tidligere borgmester i de senere år er gået fra at være hvad briterne kalder en Heineken-politiker - der ligesom øllen tiltaler flere samfundslag - til en mere polariserende figur.
Han var blandt andet en ledende skikkelse i kampagnen for at forlade EU og er efterfølgende blevet beskyldt for at vildlede befolkningen.
Derudover er det ikke alle, der er lige imponerede over hans kvikke bemærkninger eller provokerende klummer, hvor han blandt andet har sammenlignet burkaklædte kvinder med postkasser.
Klik på en kandidat for at læse om dem
Johnson er klar favorit blandt iagttagere og bookmakere til at vinde valget i Det Konservative Parti, og han er kendt for at være populær blandt partiets græsrødder. Eksperter peger dog på, at han også har en del fjender internt i partiet, som muligvis vil stikke en kæp i hjulet.
Ifølge Boris Johnson kan man først starte processen med at forene briterne, når brexit er en realitet.
Han sagde i dag, at han mener, at en ny regering "med et nyt mandat, en ny optimisme, en ny beslutsomhed" kunne forhandle sig frem til en ny skilsmisseaftale med EU. Noget, som EU adskillige gange har afvist blankt.
Labour prøvede tage magten fra regeringen
Mens blandt andre Boris Johnson og rivalen Michael Gove er klar til at forlade EU uden en aftale, så kæmper flere af de britiske oppositionspartier for at undgå, at det kan ske.
Labour-lederen Jeremy Corbyn stod i dag for en tværpolitisk indsats for at forhindre en kommende premierminister i at gennemføre et hårdt brexit uden parlamentets opbakning.
De frygter blandt andet et enormt økonomisk tilbageslag for Storbritannien.
I Storbritannien er det den siddende regering, der styrer dagsordenen i det britiske underhus. I forbindelse med de store uenigheder omkring brexit lykkedes det dog utilfredse parlamentarikere i marts at tage serveretten fra Theresa Mays regering. Det var historisk, men ledte ikke til et gennembrud, da parlamentarikerne ikke kunne finde flertal for nye brexit-modeller.
Her til aften prøvede Labour så igen at snuppe taktstokken, så de om to uger kunne overtage dagsordenen og vedtage lovgivning, der skal lægge pres på en kommende premierminister for at undgå et hårdt brexit.
Med 298 for og 309 imod lykkedes det dog ikke Labour at komme i gennnem med forsøget.
Det stopper dog ikke partiet.
- Dette er kun begyndelsen og ikke enden på vores forsøg på at blokere for no-deal (brexit uden aftale. red.) Labour står klar til at bruge alle mulige redskaber for at beskytte arbejdspladserne, økonomien og samfundet fra de katastrofale konsekvenser af et no-deal brexit, lyder det fra partiets brexit-talsmand, Keir Starmer, beretter Reuters.