De tre gidseltagere Amedy Coulibalysom samt brødrene Saidog og Cherif Kouachi, der fredag blev dræbt af fransk politi, havde alle en ting til fælles. De menes nemlig at have været medlem af det samme islamistiske netværk i det 19. arrondissement.
Bydelen, der ligger i det nordøstlige Paris, beskrives som et fattigt område, hvor arbejdsløshedsprocenten er langt højere end i resten af byen. Men også som et hipt område, hvor blandt andet gadekunsten trives.
Fortællingen om distriktet indeholder også en mørk skyggeside. For tidligere husede det 19. arrondissement en celle, som tidligere har sendt franske jihadister til Irak for at kæmpe mod amerikanske styrker.
Den yngste af de to terroristbrødre, Chérif Kouachi, blev i 2008 blev anholdt, da han var på vej til Irak for at kæmpe mod USA. Han fik en dom på tre års fængsel for at være en del af en jihadistisk rekrutteringsring, der sendte krigere til konflikten i Irak.
I en retssag fra 2005, hvor Chérif Kouachi blev anholdt, da han angiveligt var på vej til Syrien, hvorfra han planlagde at tage videre til det krigsramte Irak, blev det beskrevet, at han var kraftigt påvirket af en radikal muslimsk prædikant fra Addawa-moskeen i Paris' 19. arrondisement.
Og den nu dræbte terrorist er langt fra den eneste fra bydelen, der har villet til Irak. Og for nogle lykkedes det.
- Alle mine kammerater i det 19. arrondissement skal komme og fejre jihad.
Sådan sagde den 19-årige Boubakeur el-Hakim til en fransk radioraporter fra en af Saddam Husseins træningslejre i 2003. Dermed sendte han et utvetydigt signal hjem til Paris og en fattig bydel, hvorfra unge mænd i mange år er draget i hellig krig mod vesten.
Dengang i begyndelsen af 00'erne foregik kampen i Irak. Jihadister som Boubakeur el-Hakim rejste fra det 19. arrondissement til Irak for at kæmpe mod den vestlige koalition, der anført af USA forsøgte at skabe en ny pro-vestlig regering.
Boubakeur el-Hakim var en af de første unge muslimer, der drog af sted til Irak, men han var bestemt ikke alene. I 2004 mister hans bror livet under kampe mod de amerikanske styrker i den irakiske by Fallujah.
Frankrig deltog ikke selv aktivt i Irakkrigen. Alligevel blev de hellige krigsrejser noget, som den franske efterretningstjeneste måtte tage sig af. Resultatet af den bevågenhed ses i starten af 2005, hvor fransk politi anholder ni unge, muslimske mænd i alderen 20 til 24 år.
Otte af dem med algerisk baggrund – den sidste konvertit til islam – alle franske statsborgere. Samtlige ni mænd voksede op i det 19. arrondissement, og havde personlige relationer til Boubakeur el-Hakim og hans afdøde bror.
Boubakeur el-Hakims hellige krig i Irak sluttede også brat, da syriske sikkerhedsstyrker i slutningen af 2004 fangede ham, mens han var i færd med at krydse grænsen til Irak.
Tre år senere – i 2008 – blev Boubakeur el-Hakim stillet for en domstol sammen med seks andre. Alle tiltalt for at opfordre andre til rejse til Irak for at kæmpe mod den vestlige koalition.
En anden ung mand, den 26-årige Farid Benyettou, var også tiltalt i sagen. Han blev vurderet til at være lederen af den cellen. Som den eneste benægtede han at have været i Irak. Men under sin anholdelse i 2005 siger han ifølge AP til de franske efterforskere, at ”selvmordsangreb er legitime under lslam.”
- Jihad er berettiget, siger han under endnu en afhøring af de franske efterforskere et par dage efter.
I slutningen af maj 2008 falder dommen over de syv tiltalte. De dømmes alle for terrorisme. Den strengeste straf får el-Hakim med syv års fængsel, mens Benyettou bliver idømt seks år.
I dag er det knap syv år siden, at dommen faldt. Men meget længere tid siden, det 19. arrondissement mistede sin uskyld.