- Vi er taget til Syrien for at hjælpe.
Sådan stod der i det brev, Wahid Khalil fandt fra sine to sønner, da han vendte hjem til familiens rækkehus i Århus efter en ferie i fødelandet Jordan. Familiefaren har boet 43 år i Danmark, og sønnerne på henholdsvis 17 og 22 år er vokset op i Århus, hvor den ene læser på universitetet og den anden på teknisk skole.
- Jeg gik i sort og tænkte det værste. Har de meldt sig ind i en militær gruppe? Er de i fare? Så jeg besluttede mig for at tage ned og finde dem, siger Khalil, der har arbejdet som kok i Århus, men i øjeblikket er ledig.
Adskillige andre familier i Danmark står i samme situation. DR er blevet kontaktet af flere familier, hvis sønner eller familiemedlemmer er draget til Syrien, og ifølge Politiets Efterretningstjeneste er mindst 45 personer rejst fra Danmark til Syrien for at deltage i konflikten.
Flere danske statsborgere, blandt andet den tidligere Guantanamo-fange Slimane Hadj Abderrahmane, er meldt dræbt i kampene i Syrien, der i alt har kostet over 70.000 livet.
Smuglet over grænsen
59-årige Wahid Khalil købte sidste måned en billet til Tyrkiet og blev i flere omgange smuglet over grænsen for at lede efter sønnerne. I flere uger ledte han i millionbyen Aleppo. Og forholdene i krigszonen chokerede ham.
- Der var granatnedslag, kampfly og bombardementer uafbrudt. En dag var der en eksplosion så tæt på der, hvor jeg boede, at vores dør blev blæst ind, siger Wahid Khalil, mens han viser dr.dk videoer fra sin tur til Syrien.
På en video er han på besøg på et hospital, hvor en mor og far sidder med to sine to livløse børn på skødet. De er blevet dræbt i et bombeangreb. På en anden video står faren fra Århus i et enormt bombekrater midt i Aleppo.
- Det var forfærdeligt. De sagde, at over 50 var dræbt i det bombeangreb. Der lå sikkert lig under de murbrokker, jeg stod på, siger Wahid Khalil.
Genforenet med sønner
I Aleppo og andre byer i Nordsyrien besøgte han hospitaler, nødhjælpsorganisationer og oprørere – og spurgte konstant, om nogen havde set hans sønner. Uden held. Til gengæld mødte han elendigheden blandt Syriens civile.
- Pigen her er 14 år og har mistet sit øje og begge hendes arme i et bombeangreb. Hun mødte op på et nødhjælpscenter med en spand, der hang i hendes ene armstump, for at hente mad, siger familiefaren, mens hans øjne bliver blanke.
Efter flere ugers søgen kontaktede de to sønner selv deres familie. De befandt sig i en flygtningelejr i det nordlige Syrien. Wahid Khalil kørte hen for at møde dem.
- De var glade for at se mig. Faktisk var de mest bekymrede for mig, fordi jeg havde været i krigszonen i Aleppo, mens de havde arbejdet i en lejr i et fredeligt område. Vi omfavnede hinanden og snakkede om det hele, siger han.
Vil blive i Syrien
Sønnerne er ifølge Wahid Khalil meget troende, og de følte, at det var deres pligt at hjælpe til i Syrien, siger faren. De havde ikke fortalt deres familie om deres planer, da de var overbeviste om, at deres far ville forbyde det og tage deres pas.
- Og det havde jeg også gjort. Desværre kunne jeg ikke overtale dem til at tage hjem og fortsætte deres studier. De er meget viljefaste, og når de først har taget en beslutning, er der ikke noget at gøre, siger Wahid Khalil, der nu er tilbage i Århus uden sine to sønner.
Samler ind til civile
Wahid Khalil er nu begyndt at samle ind til de mange ofre, han har mødt i Syrien. Han har sendt to lægeapparater og medicin af sted til sine kontakter i Aleppo.
- Jeg har endda sendt noget af min egen medicin, som jeg havde til overs. Jeg har fået øjnene op for, hvor forfærdelige forholdene er dernede. De mangler alt, siger Wahid Khalil, der blandt lider af sukkersyge og understreger, at sønnernes tur til Syrien ikke just gavner familiens helbred.
- Min kone fik et anfald af en slags på grund af den stressede situation, og hun har været indlagt for nylig. Jeg sover næsten ikke. Vi tænker konstant på, at de er i Syrien og på, om de overlever.
Af hensyn til sønnernes sikkerhed i Syrien ønsker familien ikke deres navne frem. Deres identitet er redaktionen bekendt.