Flere end 10 millioner så med på det sociale medie Facebook, da brugere sendte live fra orkanen Irma. Videoerne var dog hverken live eller ægte, skriver CNN.
En enkelt af videoerne, beskrevet som "chokerende video" af Irma, havde flere end seks millioner seere og blev delt mere end 160.000 gange. Videoen blev sendt "live" i mere end to timer, selvom videoen altså overhovedet ikke var en direkte sending, men derimod ifølge CNN mindst ti måneder gammel.
En anden video hævdede at være et klip, der viste orkanens ødelæggelser på øerne Antigua og Barbuda i Caribien. Videoen, der kun er 30 sekunder lang, blev set af mere end 27 millioner gange og havde mere end 789.000 delinger.
Det eneste problem er, at videoen slet ikke er fra østaterne i Caribien. Ifølge flere eksperter stammer videoen fra Uruguay, hvor den blev optaget i maj 2016, skriver Mashable.
Medie snydt
Det er ikke kun på Facebook, der bliver delt falske videoer og billede af orkanen.
En bruger på det sociale medie Instagram lagde en video op. I videoen ses en femetagers bygning kollapse. Noget, som videoen hævder, er følge af orkanen Irmas rasen.
Problemet er dog, at klippet stammer fra en oversvømmelse i Tibet, skriver Mashable. Videoens autenticitet er efterfølgende blevet bekræftet af flere uafhængige kilder.
Klippet blev delt af det engelske medie Daily Mail, som efterfølgende slettede videoen.
Falske rygter
Ligesom der er blevet delt falske videoer af orkanen, er sket samme med falske rygter. En af de hurtigstspredende rygter er, at Irma, som den første orkan nogensinde, er blevet katagoriseret som en kategori-6 orkan.
Rygtet er falsk, da skalaen kun går til fem.
De mange falske rygter har fået Washington Post til at lave en faktatjek-side, hvor de mange rygter kan be- eller afkræftes.
De mange falske opslag på de sociale medier er ikke unik for orkanen Irma. Også ved orkanen Harvey i sidste uge, blev der delt falske opslag. Et af de billeder, som blev delt mest, var et billede af en haj, som svømmende på en oversvømmet motorvej.
Programmet Detektor på DR tjekkede, om billedet nu kunne være sandt. Se svaret i videoen nedenfor: