Falske rygter har udviklet sig til højreekstreme protester mod indvandring i Storbritannien

Drabet på tre børn har nu udviklet sig til voldelige optøjer på tværs af landet.

Premierminister Keir Starmer beskriver dem, der deltager i optøjerne, som ‘højreekstreme bøller’. (Foto: © HOLLIE ADAMS, Ritzau Scanpix)

Et knivdrab, der kostede tre små piger livet i Southport, har i løbet af den seneste uge udviklet sig til voldelige optøjer og protester mod indvandring på tværs af hele Storbritannien.

Det eskalerede søndag aften, da to hoteller blev stormet af det, som premierminister Keir Starmer beskriver som ‘højreekstreme bøller’.

Omkring 700 maskerede personer samlede sig foran Holiday Inn Express i Rotherham, hvor de blandt andet forsøgte at sætte ild til hotellet. Optagelser fra hændelsen viser skraldespande i brand og sammenstød mellem uromagerne og politiet.

  • Mindst 140 er blevet anholdt på tværs af landet indtil videre, ifølge Sky News. (Foto: © HOLLIE ADAMS, Ritzau Scanpix)
  • Her ses nogle af bannerne ude foran et af de hotellet, der blev forsøgt stormet, søndag. (Foto: © Suzanne Plunkett, Ritzau Scanpix)
  • I Middlesbrough alene har politiet anholdt 43 personer. (Foto: © HOLLIE ADAMS, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Syd Yorkshire politi oplyste efterfølgende, at mindst ti betjente var blevet såret. Senere på aftenen kom der meldinger om optøjer ude foran et hotel i Tamworth, knap 100 kilometer fra det første hotel.

Ifølge britiske medier blev de to hoteller udvalgt specifikt, fordi de huser asylansøgere.

Og grunden til, at drabene har udviklet sig til protester om migration, er falske rygter om etniciteten af den 17-årige dreng, der er sigtet for drabene på de tre børn og drabsforsøg på yderligere ti personer.

Hvad ved vi?

Politiet i Storbritannien har slået fast, at den 17-årige formodede gerningsmand er britisk statsborger. Han er født i Cardiff, som er hovedstaden i Wales, og opvokset i Banks i Lancashire. Herudover er det bekræftet, at drengens far oprindeligt er fra det østafrikanske land Rwanda.

Ifølge politiet er motivet for drabene fortsat ukendt, men de har udelukket, at der var tale om et terrorangreb.

Her ses en af de fremmødte sparke til betjentene på stedet.

Det har dog ikke sat en stopper for de rygter, der har fået hele den tragiske hændelse til at handle om indvandring.

For kort efter knivangrebet i Southport begyndte der at florere rygter på sociale medier om, at gerningsmanden var muslim og asylansøger.

Rygterne var falske men endte alligevel med at sprede sig som en løbeild. Og selvom politiet hurtigt var ude og give de korrekte informationer om den formodede gerningsmand, så var rygterne allerede overalt på internettet.

Ifølge Lone Theils, tidligere korrespondent i Storbritannien, er det i bund og grund også ligegyldigt, hvad politiet siger, for de personer, der står for optøjerne, er personer, der ikke har særlig stor tiltro til myndighederne.

- Det handler heller ikke nødvendigvis om den konkrete sag. De første demonstrationer i Southport var ikke forbundet til pigerne (de dræbte børn, red.). Det var ikke lokale, der stod for demonstrationerne, men i højere grad folk udefra, siger hun.

  • I Rotherham blev mindst ti politibetjente såret, og en blev efterladt bevidstløs. (Foto: © JUSTIN TALLIS, Ritzau Scanpix)
  • Der har været optøjer i mindst 17 byer på tværs af Storbritannien og Irland siden knivangrebet. (Foto: © JUSTIN TALLIS, Ritzau Scanpix)
  • Betjente er blevet truet med mursten, der er blevet kastet træplanker og brandslukkere mod dem. (Foto: © JUSTIN TALLIS, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Flere af optøjerne har også fundet sted ved moskeer i Storbritannien, som indenrigsministeriet har annonceret, vil få større beskyttelse de kommende dage.

- Det handler om en underliggende vrede over, at de her grupperinger føler, at der kommer for mange migranter til landet, siger Lone Theils.

Ifølge Sky News marcherede mere end 300 personer gennem Middlesbrough søndag med banner, hvorpå der stod, at de ikke mener, at den 17-årige er walesisk, på trods af politiets oplysninger.

Ifølge en optælling fra The Guardian har der været protester og optøjer i mindst 17 byer på tværs af Storbritannien og Irland siden knivangrebet.

Downing Street forventes at holde et hastemøde i løbet af mandag.