Færøerne vil fortsætte kontroversiel fiskeriaftale med Rusland

Både oppositionen og internt i den færøske regering har der lydt modstand mod en ny fiskeriaftale med Rusland. Nu er der bred politisk opbakning til at fortsætte samarbejdet.

Russisk trawler lægger til i byen Runavik lidt nord for Færøernes hovedstad, Tórshavn. (Foto: © Maja Flinthøj - DR)

Færøerne vil fortsætte en stærkt omdiskuteret fiskeriaftale med Rusland.

Efter et møde i dag mellem den færøske regeringsleder og partilederne er der nemlig bred politisk opbakning til at indgå en ny et-årig fiskeriaftale med Rusland

Det bekræfter Árni Skaale, der er fiskeriminister i det færøske landsstyre.

- Det er uden tvivl det eneste rigtige at gøre i den her situation for Færøerne, og jeg er glad for, at alle partier i Lagtinget, på nær et, er med ombord og ser fornuften og det rationelle i, at det her er det eneste rigtige at gøre, siger Árni Skaale.

Kun partiet Sjálvstýri med ét mandat i det færøske parlament, Lagtinget, bakker ikke op om en ny fiskeriaftale.

Ifølge Árni Skaale vil den færøske regering allerede i morgen torsdag indlede forhandlinger med Rusland om en ny fiskeriaftale for det kommende år. Ministeren forventer, at de to lande kan præsentere en ny aftale nu på fredag.

Politisk modstand forduftede

Fiskeriaftalen med Rusland er en form for byttehandel. Den betyder, at Rusland giver Færøerne en kvote til at fiske hovedsageligt torsk i Barentshavet, mens russiske skibe primært kan fiske blåhvilling i færøsk farvand og omlaste fangsten i færøske havne.

Aftalen med Rusland har eksisteret siden 1977 og er blevet genforhandlet hvert år.

Men efter Ruslands invasion af Ukraine har aftalen været heftigt diskuteret og mødt modstand både fra oppositionen, internt i den færøske regering og fra danske politikere.

Blandt andre fra det nu tidligere regeringsparti, Miðflokkurin.

Formanden for partiet, Jenis av Rana, har tidligere sagt, at Førøerne skulle stoppe alt samarbejde med Rusland, skrev det færøske nyhedsbureau i september.

Javnaðarflokkurin, der er søsterparti til Socialdemokratiet i Danmark, har også tidligere været modstander af at indgå en ny aftale.

Det slog partiets formand, Aksel V. Johannesen, fast så sent som i september til det færøske medie Kringvarp Faroya. Samme toner har lydt fra partiets folketingsmedlem i Danmark, Sjúrður Skaale.

- At forhandle med et regime, der begår de ting, som det russiske regime begår i øjeblikket, er ikke holdbart, har han blandt andet tidligere sagt til DR.

Partiets formand, Aksel V Johannesen, er ikke vendt tilbage på DR’s henvendelser om et interview efter dagens møde.

Tager beslutning til efterretning

Partiets folketingsmedlem, Sjúrður Skaale, siger, at han tager det til efterretning, at hans parti har skiftet holdning og nu bakker op om fiskeriaftalen.

I betragtning af at Ruslands invasion af Ukraine skete tilbage i februar, mener politikeren, at den færøske regering for flere måneder siden burde have meldt ud, at man ikke vil fortsætte samarbejdet med Rusland. Så kunne man i god tid forberede en omlægning af den del af fiskerierhvervet, der vil blive ramt ved at afbryde samarbejdet.

Er du skuffet over, at dit parti nu bakker op om aftalen?

- Jeg er sikker på, at man har været nødsaget til at gøre det. Der er valgkamp, og man kan ikke kaste en meget stor del af erhvervet ud i ingenting, uden at der kommer noget i stedet for. Det kunne være undgået, hvis man havde forberedt sig i god tid, men det har man ikke, og derfor er man endt, hvor man er endt, og det, synes jeg, er uheldigt, siger Sjúrður Skaale.

Har dit parti været god nok til at presse på for, at man kunne få omlagt det her erhverv i tide, så man kunne droppe samarbejdsaftalen, som I jo har været fortaler for?

- Vi har i hvert fald talt med meget tydelige ord, der er ikke så meget andet, man kan gøre i oppositionen end det, siger han.

Kritik preller af

Kritikken fra Javnaðarflokkurin, om at det skulle være umoralsk at lave en ny aftale med Rusland på grund af krigen i Ukraine, preller dog af på Árni Skaale.

- Vi har haft en aftale med Rusland siden 1977. Rusland har i de 45 år vi har haft aftale med Rusland været i krig i cirka de 35 af årene. Så alle partier har lavet aftale med Rusland, om det var i fredstid eller i krigstid. Den situation er ikke anderledes, end den altid har været, siger han.

Han forholder sig desuden til, at fødevareforsyninger er undtaget EU’s sanktioner mod Rusland.

Ifølge fiskeriministeren er aftalen en af de vigtigste fiskeriaftaler, som Færøerne har.

- Det her er langt den største aftale, vi har med et andet land omkring fiskerisamarbejde. Det her samarbejde har en indvirkning på færøsk økonomi, der ligger på omkring 5 procent af bruttonationalproduktet på Færøerne, tilføjer han.

Lektor i økonomi på Færøernes Universitet Hans Ellefsen har tidligere sagt, at det ikke er noget, som for alvor truer færøsk økonomi generelt, hvis man afbryder aftalen med Rusland.

Det skyldes, at aftalen som tidligere nævnt er en form for bytteaftale, og at færøske trawlere i princippet selv kan fiske det, som russerne fisker i dag i færøsk farvand, hvis man omlægger erhvervet.

Og det kan da også godt lade sig gøre på den lange bane at fiske den russiske kvote af blåhvilling i færøsk farvand, forklarer Árni Skaale, men understreger samtidig.

- På den korte bane ville det være noget, der ville have katastrofale følger for færøsk økonomi, og noget som ville gøre, at vi på den korte bane ville have store problemer på Færøerne.