Få jeres statsborgere, der er blevet taget til fange efter at have været en del af Islamisk Stat, hjem til jeres egne fængsler.
Sådan lyder det fra den amerikanske forsvarsminister, Jim Mattis, efter et møde med forsvarsministre fra de lande, der indgår i den internationale koalition mod Islamisk Stat - herunder den danske forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen.
I øjeblikket sidder tusindvis af Islamisk Stats medlemmer i fængsler i Syrien, der er i den kurdiske gruppe Syriens Demokratiske Styrkers (SDF) varetægt.
Gruppen er en vigtig allieret af USA og resten af koalitionen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien, hvor SDF har fungeret som landtropper.
Men gruppen kan snart ikke holde stand og tage vare på de mange medlemmer af Islamisk Stat, som er blevet taget til fange, efter at koalitionen og SDF har vundet territorier fra terrorbevægelsen. Og flere hundreder af fangerne er statsborgere fra USA's allierede i koalitionen.
- Ikke at gøre noget er ikke en mulighed. Vi samler hundreder af indsatte, siger Jim Mattis ifølge nyhedsbureauet AP.
- Det vigtige er, at det er deres oprindelseslande, der bliver holdt ansvarlige for dem. Der er dusinvis af diplomatiske og juridiske måder, hvorpå de kan leve op til det ansvar. Essensen er, at vi ikke vil have dem tilbage på fri fod, fortsætter han.
Storbritannien vil ikke have The Beatles hjem
Så sent som i sidste uge blev to britiske statsborgere taget til fange af Syriens Demokratiske Styrker.
De to er blevet kendt som en del af "The Beatles" i Syrien og Irak, fordi de har optrådt i propagandavideoer med halshugninger, hvor de taler med tyk britisk accent i forbindelse med, at de halshugger gidsler. Men Storbritannien nægter, at de to statsborgere skal tilbage.
- Tilfangetagelsen af de to IS-mistænkte burde sætte gang i en international diskussion om at sikre retfærdighed for Islamisk Stats horrible forbrydelser, siger Nadim Houry, leder af Human Rights Watchs antiterromismeprogram.
Derfor mener Human Rights Watch, at de to britiske IS-medlemmer bør overføres til lande, som kan garantere for en retfærdig sag.
- Human Rights Watch er i princippet ikke imod lokale retssager, men de lokale domstole i det nordlige Syrien er i øjeblikket ikke i stand til at sikre de basale procedurer, lyder det i en pressemeddelelse.
Ifølge Jim Mattis er Storbritannien nødt til at bære et ansvar for deres statsborgere, der er blevet taget til fange.
- Det vigtigste er, at vi finder ud af, hvordan vi håndterer det her, tilføjer han.
Tusinder af fremmedkrigere
Islamisk Stat har i årevis nydt godt af udlændinges vilje til at rejse ned til konflikten i Irak og Syrien.
Langt størstedelen af de såkaldte fremmedkrigere kommer fra regionen, men også vesterlændinge er i større eller mindre grad rejst til Mellemøsten for at melde sig under kalifatets sorte faner.
Ifølge Politiets Efterretningstjeneste har omkring 150 danske statsborgere sluttet sig militante jihadistiske bevægelser i Irak og Syrien siden 2012.
Det fremgår dog ikke, hvor mange af dem, der har tilsluttet sig Islamisk Stat, eller om nogle af dem er blevet taget til fange.