Facebook lukker for nyheder i Australien: 'Jeg tror, det bliver for sølvpapirs- og klaphatte'

I protest mod et lovforslag har Facebook blokeret for nyhedsindhold til australske brugere.

Indhold fra aviser og andre medier kan ikke længere deles på Facebook i Australien. Det sker i protest mod et nyt lovforslag. (Foto: © Lukas Coch, Scanpix)

Da Camilla Pedersen, der bor i Melbourne i Australien, i morges loggede på Facebook, kunne hun ikke se nyhedshistorier i sit feed.

Der var for eksempel ingen nyheder om, hvordan det går med corona-situationen på en dag, hvor den australske delstat Victoria lige er kommet ud af en massiv nedlukning.

Facebook i Australien har nemlig valgt at blokere for indhold fra lokale og internationale nyhedsmedier.

- Det var lidt af en overraskelse. Der er overhovedet ingen nyheder, fortæller Camilla Pedersen, der driver sin egen frisørsalon i den australske storby.

Hvis du som dansk bruger forsøger at dele en historie fra et australsk medie, vil du i dag også blive stoppet af en pop-up besked, der fortæller, at Facebook på grund af australsk lovgivning i øjeblikket begrænser deling af nyhedslink fra Australien.

Den store australske 'unfriending' sker nemlig i protest mod et lovforslag, der vil tvinge tech-giganter som Facebook og Google til at dele deres overskud med aviser og andre udgivere.

- Det fremlagte lovforslag misforstår grundlæggende forholdet mellem vores platform og de udgivere, der vælger at bruge den til at dele deres nyhedsindhold, skriver Facebooks direktør for Australia og New Zealand, William Easton, i en pressemeddelelse.

'En overreaktion'

Det sociale medie mener, at de traditionelle medier faktisk tjener på, at deres indhold deles på Facebook, hvor brugerne bliver sendt videre til mediernes egne hjemmesider. Sidste år drejede det sig om 5,1 milliard henvisninger, som ifølge Facebook gav australske medier en indtægt, der svarer til knap to milliarder kroner.

Mens Google har valgt at indgå i forhandlinger med den australske regering, har Facebook valgt at blokere helt for nyhedsindholdet til de godt 17 millioner australske brugere. Det vækker kritik.

- Facebook er forkert på den. Facebooks handlinger er unødvendige og en overreaktion, der vil skade platformens omdømme her i Australien, siger den australske finansminister, Josh Frydenberg.

I første omgang ramte blokeringen også myndighederne. Eksempelvis brand- og sundhedsmyndigheder samt landets meteorologiske institut. De skulle dog igen kunne dele opslag.

Camilla Pedersen bor i Melbourne i Australien, hvor hun har sin egen frisørsalon. Hun har tidligere ofte brugt Facebook til at få sine nyheder, men nu er det slut. (Foto: © PRIVATFOTO)

Camilla Pedersen er en af de mange brugere, der fortrinsvis benytter Facebook til et hurtigt nyhedsoverblik.

- Det er så nemt, når du lige vågner at tjekke på telefonen, hvad er der sket derhjemme, fortæller hun.

Men nu er der ingen nyheder i hendes nyhedsfeed. Heller ikke fra danske medier som DR, Politiken og Berlingske. Hun vil derfor nu downloade mediernes egne apps.

- Jeg skal nok overleve, men jeg tror, det kommer til at 'backfire' for dem. Jeg skal nok komme i kontakt med familie og venner på anden måde, siger hun.

For hun mener, at der er brug for 'rigtige' nyheder til at opveje de falske nyheder og konspirationsteorier, der også er på Facebook.

- Jeg vil søge andre steder hen. Jeg tror, at Facebook bliver mest sølvpapirshatte og klaphatte. Så jeg har det fint med, at de overtager, siger hun.

Ekspert: Det er en global magtkamp

Ifølge digital rådgiver og ekspert i sociale medier Astrid Haug kan slagsmålet i Australien nemt få stor betydning for resten af verden. For også herhjemme forsøger danske medier at få penge ud af tech-giganterne, der har overtaget en stor del af deres annonceindtægter.

- Man sidder i EU, USA, Canada og andre store markeder og kigger på det her. Man tænker, at hvis det kan lykkes for politikerne i Australien at finde en måde, hvor vi får tech-giganterne til at betale for nyheder, så er det selvfølgelig oplagt, at man kopierer det, siger hun.

- For Facebook er det her meget større end det australske marked. Det er en global kamp om magten, forklarer Astrid Haug.

Her og nu går blokeringen dog især ud over de unge, der er vant til at få deres nyheder via sociale medier.

- Jo yngre du er, jo større sandsynlighed er der, for at du får dine nyheder fra sociale medier. Mange ældre borgere læser stadig avis og ser flow-tv, så det er især de yngre, det vil gå ud over, siger Astrid Haug.

Ifølge hende bliver det nu afgørende, hvordan brugerne vil reagere på de manglende nyheder.

- Kunne man forestille sig, at der er er flere brugere, der aktivt vil gå ind og få nyhederne direkte fra 'kilden'? Så vil det måske ikke få den store konsekvens for de australske mediers forretning. Måske tværtimod. Det bliver interessant at se, siger hun.