Den britiske premierminister, Theresa May, er lige nu i Bruxelles for at bede EU om en udskydelse af brexit, der efter planen skal finde sted om blot otte dage, den 29. marts.
For kort tid siden ankom May til EU-topmødet, hvor hun understregede over for pressen, at det er vigtigt at få gennemført brexit, som et flertal af briterne for 1.001 dage siden stemte for.
- Jeg håber oprigtigt, at vi kan gøre det med en aftale, lød det fra den britiske premierminister, som vil have datoen rykket til den 30. juni.
Hun understregede samtidig, at hun er ærgerlig over situationen.
- Denne udskydelse er noget, som jeg personligt beklager, sagde premierministeren.
EU kræver britisk ja før forlængelse
Skal en forlængelse godkendes, kræver det opbakning fra de 27 andre stats- og regeringschefer i EU.
Og budskabet fra flere af regeringscheferne var klart inden topmødet:
Hvis de skal give hende mere tid til at få sit EU-farvel på plads, så skal hun have fået stemt sin aftale igennem det britiske parlament - eller have fået lovning på, at det vil ske.
- Hvis det er tilfældet – og hvis de godtager hele molevitten – så er vi klar til at se på en forlængelse. For teknisk set er der brug for mere tid, hvis aftalen skal ratificeres, lød det fra den hollandske premierminister, Mark Rutte.
En lignende melding kom fra den svenske statsminister, Stefan Löfven.
- Vi mener, det er meget vigtigt, at Underhuset rent faktisk godkender den aftale, der ligger på bordet. Så kan vi begynde at tale om en udsættelse, sagde han inden dagens topmøde.
Ikke flere forhandlinger
Det er dog ikke helt så lige til, som man fra britisk side kunne håbe.
Aftalen er allerede blevet afvist to gange i det britiske underhus, og formanden for parlamentet, John Bercow, understregede tidligere på ugen, at den ikke kan komme til afstemning en tredje gang, med mindre der kommer væsentlige ændringer til den.
Og fra EU’s side har man blankt afvist nye skilsmisseforhandlinger med briterne.
- Aftalen kan ikke genforhandles. Og hvis det ender med, at den igen bliver nedstemt i Storbritannien, vil vi bevæge os mod 'no deal'. Det ved alle, lød det fra den franske præsident, Emmanuel Macron.
Den irske premierminister, Leo Varadkar, mener dog, at man bør bakke op om en kort forlængelse af brexit.
- Jeg tror, at alle har forståelse for, at situationen i London er lettere kaotisk på nuværende tidspunkt, og derfor tror jeg, at vi bliver nødt til at være imødekommende over for regeringens ønske om en kort forlængelse, sagde han.
- Vi må huske, at ingen ønsker en ’no-deal’.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er umiddelbart positivt stemt i forhold til en kort udsættelse af brexit, som May har bedt om. Men ligesom flere af sine kollegaer savner han en klar plan fra briterne. Det siger han i Aalborg, før han flyver til topmøde i Bruxelles, beretter Ritzau.
- Vi har brug for at høre planen med denne udsættelse. Det er ikke en løsning, men det kan være en metode til at få en løsning, siger statsministeren.
Corbyn med på sidelinjen
Mens den britiske premierminister skal forsøge at få udskudt brexit-datoen, er hendes største politiske rival også draget til den belgiske hovedstad.
Lederen af det britiske Labour-parti, Jeremy Corbyn, er taget til Bruxelles for at diskutere en "alternativ" brexitplan og skal mødes med topfolk fra EU, blandt andre brexitforhandler Michel Barnier, oplyser hans parti.
Her vil Corbyn fortælle EU-folkene, at han tror på, at det britiske parlament vil kunne blive enige om en alternativ aftale for Storbritanniens exit.
- Jeg tror, det er muligt at blive enige om en aftale med EU, der sikrer et tæt økonomisk forhold, inden europaparlamentsvalget, siger Corbyn ifølge nyhedsbureauet AP.