Von der Leyen: Vi bør forberede os på risikoen for krig

EU-landene bliver nødt til at bruge endnu flere penge på forsvaret, hvis de skal kunne forsvare sig selv, mener Europa-Kommissionens formand.

Ifølge Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, er "mange af Europas illusioner blevet smadret" som følge af krigen i Ukraine. (Foto: © FREDERICK FLORIN, Ritzau Scanpix)

Det er ikke fordi, Europa står på nippet til en ny krig.

Men det er ikke længere en umulighed, og derfor bør EU-landene begynde at forberede sig på scenariet, som ellers virkede utænkeligt for bare få år siden.

Det mener Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

- Truslen om krig er måske ikke overhængende, men det er ikke en umulighed. Vi bør ikke overdrive farerne for krig, men vi bør forberede os på dem, siger hun her til morgen under en tale i Europa-Parlamentet.

Ifølge kommissionsformanden er "mange af Europas illusioner blevet smadret" som følge af Ruslands invasion af Ukraine, og lige nu er "verden farligere, end den har været i generationer".

Derfor bliver de europæiske lande nødt til hurtigst muligt at vågne op og styrke deres egen sikkerhed, understreger Ursula von der Leyen.

- Og det starter med det presserende behov, der er, for at genopbygge, udskifte og modernisere medlemslandenes væbnede styrker, siger kommissionsformanden.

Europa skal tage sig sammen

Medlemslandene har i det seneste år øget deres nationale forsvarsbudgetter med 20 procent. Men ifølge Ursula von der Leyen er der brug for endnu flere forsvarsinvesteringer.

- Omkostningerne ved usikkerhed – og omkostningerne ved en russisk sejr – er langt større end nogle besparelser, man kan lave nu. Derfor er tiden komme til, at Europa tager sig sammen, siger hun.

Her peger hun blandt andet på, at medlemslandene bør udvide produktionskapaciteten i forsvarsindustrien, så der eksempelvis kan blive produceret flere artillerigranater.

I løbet af de kommende uger vil Europa-Kommissionen præsentere en strategi for, hvordan man kan styrke den europæiske forsvarsindustri. Det er den første af sin art, og ifølge kommissionsformanden vil der blandt andet være fokus på, hvordan medlemslandene kan lave fælles forsvarsindkøb.

- Præcis som vi gjorde det med vacciner og med naturgas. Det vil hjælpe os med at gøre den (industrien, red.) mindre opdelt, og det vil styrke samarbejdsevnen, siger Ursula von der Leyen, der går efter at fortsætte på formandsposten, når hendes nuværende mandat udløber til november.

Hvis hun skulle blive genudnævnt, vil hun have en kommissær, som udelukkende skal have ansvaret for forsvaret.

- Når vi ser omkring os, er det klart, at der ikke er plads til flere illusioner, understreger hun.