Opdatering: Efter artiklens udgivelse er EU-landene blevet enige om en fælles holdning til den foreslåede lov om naturgenopretning. Det betyder, at landene er klar til forhandlinger med EU-Parlamentet.
Det passer simpelthen ikke, at den danske regering er i gang med at save benene væk under EU's nye naturgenopretningsplan, som medlemslandenes miljøministre i dag skal forsøge at finde en fælles holdning til.
Det fastslår miljøminister Magnus Heunicke (S), efter at flere miljøorganisationer har kritiseret regeringens linje over for forslaget, som blandt andet skal sikre, at 20 procent af Europas natur til lands og til vands skal være genoprettet, inden årtiet er omme.
- At de simpelthen vil forringe det, der kan hjælpe os med at genoprette og beskytte naturen - ikke bare i Danmark, men i hele EU - det er vi ulykkelige over, lød det tidligere på dagen fra Maria Reumert Gjerding, der er præsident for Danmarks Naturfredningsforening.
Men det afviser ministeren blankt.
- Regeringen forringer ikke. Tværtimod er vi blandt de lande, der fra starten har bakket op om de bindende mål for at genoprette naturen, siger Magnus Heunicke inden dagens møde i Luxembourg.
Hans mål er, at der i dag bliver indgået "en grøn aftale" med bindende mål for genopretningen af den europæiske natur i de kommende årtier. Lykkes det, vil det ifølge ministeren være "det største skridt fremad for Europas natur".
- Det ser ud til, at vi er tæt på at kunne indgå en sådan aftale, men der er stadigvæk udeståender, siger han.
Brug for balancer
I sidste uge lød det ellers fra ministeren, at naturgenopretningsudspillet, som blev præsenteret for et år siden, "ikke virker lige gennemtænkt på alle områder".
- Det forekommer unødigt omkostningstungt, og det mangler en overordnet balance i forhold til andre nødvendige samfundshensyn, som kan gøre det vanskeligere at realisere. For naturgenopretning kan ikke stå alene i verden. Vi skal eksempelvis også have løst klimakrisen, sagde Magnus Heunicke under et samråd i Europaudvalget.
Han understregede derfor, at regeringen vil arbejde målrettet på at få en række ændringer igennem. Heriblandt at nye, skærpede miljøkrav, som skal sikre god havnatur, ikke må komme til at spænde ben for de planer, regeringen har i forhold til at etablere en række nye havvindmølleparker i Nordsøen og Østersøen.
- For Danmark har det mest afgørende været, at vores massive udbygningsplaner af vedvarende energi – altså vores meget, meget store havvindmølleparker – kan fortsætte, samtidig med at vi binder os og resten af Europa til at genoprette store arealer, siger ministeren i dag og tilføjer, at der har været "en meget, meget stor lydhørhed" over for det budskab.
Et andet punkt, der er vigtigt for regeringen, er, at forsvaret fortsat skal have plads til at kunne lave sine militærøvelser, selvom der er lagt op til at inddrage store jordarealer til naturgenopretning.
- Der er en række lande, der ligesom Danmark har været nødt til at sikre sig, at når vi genopretter natur, så skal det kunne lade sig gøre, samtidig med at forsvaret skal kunne bruge arealer til øvelser. Også der føler vi, at vi i substansen har fået nogle ret gode balancer ind, siger han.
Forventningen er, at EU-landenes regeringer kan blive enige om deres mandat i dag. Det betyder dog ikke, at naturgenopretningsplanen så er på plads. Den skal først forhandles på plads med Europa-Parlamentet, som også er stærkt splittet i forhold til forslaget.