Der var lagt op til det helt store drama, men så skete 'noget af det magiske ved politik'

De andre EU-lande er glade for, at den ungarske premierminister i dag opgav sin modstand mod en milliardstor hjælpepakke til Ukraine.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er glad for, at det i dag lykkedes at få overbevist den ungarske premierminister, Viktor Orbán, om at afsætte milliarder af kroner på fællesbudgettet til Ukraine. (Foto: © OLIVIER HOSLET, Ritzau Scanpix)

Seks minutter.

Længere tid tog det ikke, før det, som ellers havde tegnet til at blive en benhård politisk armlægning mellem den ungarske premierminister, Viktor Orbán, og de andre EU-landes ledere, var blevet afblæst.

Klokken 11.20 her til formiddag kunne man læse på det sociale medie X, at dagens ekstraordinære EU-topmøde var blevet skudt i gang.

Og klokken 11.26 kunne rådsformand Charles Michel så højst opsigtsvækkende fortælle, at alle medlemslandene, herunder også Ungarn, var blevet enige om at afsætte 373 milliarder kroner til Ukraine på deres fællesbudget.

- Det sikrer en fast, langsigtet og forudsigelig finansiering til Ukraine, skrev han begejstret på det sociale medie.

Det kom i den grad som en overraskelse for mange af stats- og regeringscheferne, der på forhånd havde indstillet sig på et både langstrakt og dramatisk topmøde i Bruxelles.

For det var de færreste, som havde regnet med, at Viktor Orbán ville gå med til at afsætte flere penge til ukrainerne uden en større kamp ved forhandlingsbordet.

Op til dagens topmøde havde der være bred nervøsitet blandt medlemslandene for, hvad den ungarske premierminister kunne finde på at gøre. (Foto: © Geert Vanden Wijngaert, Associated Press)

Ved det seneste topmøde i december sidste år havde han nemlig, som den eneste af de europæiske ledere, nedlagt veto mod milliardstøtten, som skal udbetales i løbet af de kommende fire år. Og i ugerne op til mødet havde der ikke været nogen tegn på, at Viktor Orbán havde tænkt sig at ændre mening. Heller ikke, selvom der ifølge kilder var blevet talt med store ord over for ham.

Tværtimod var man i Bruxelles stærkt bekymrede over, hvad han kunne finde på at gøre.

Men inden selve topmødet havde Viktor Orbán holdt et formøde med flere af EU’s spidser, heriblandt den franske præsident, Emmanuel Macron, den tyske kansler, Olaf Scholz, og den italienske premierminister, Georgia Meloni. Og det møde - sammen med forhandlinger, der ifølge Viktor Orbán fandt sted onsdag aften - bar altså frugt.

- Det er jo noget af det magiske ved politik, at nogle gange kan det mest umulige pludselig blive muligt, og det var det, der skete i dag, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) efterfølgende.

- Det er et udtryk for, at der har været en masse politiske samtaler og diskussioner i gang. Pludselig gik tingene op i en højere enhed. Og det gik meget hurtigt. Det er rigtig, rigtig positivt.

Inden det egentlige topmøde havde Viktor Orbán mødtes med en håndfuld af de mest magtfulde aktører i EU. (Foto: © LUDOVIC MARIN, Ritzau Scanpix)

'Det er et vigtigt øjeblik'

Viktor Orbán har ellers længe været modstander af at bruge flere penge på Ukraine.

Som han ser det, kan krigen mellem Ukraine og Rusland alligevel ikke vindes på slagmarken. Derfor giver det i hans perspektiv heller ikke mening at poste flere penge i det østeuropæiske land.

Men nu er pengene, som skal hjælpe ukrainere med at holde deres samfund i gang trods krigen med Rusland, altså snart på vej.

Viktor Orbán – der fortsat er en nær allieret af den russiske præsident, Vladimir Putin - havde ellers krævet, at alle lederne hvert eneste år skulle godkende de videre bevillinger, før han ville bakke op om hjælpepakken. Det var der ikke opbakning til.

Det ville nemlig i praksis have givet ham en årlig vetoret mod yderligere støtte, og det var der ingen opbakning til blandt de andre ledere.

Til gengæld skal Europa-Kommission udarbejde en årlig rapport om, hvordan pengene bliver anvendt, og det skal danne grundlag for en debat mellem stats- og regeringscheferne.

Og "hvis det er nødvendigt", som det står formuleret i rådskonklusionen, kan de om to år "opfordre Europa-Kommissionen til at fremsætte et forslag til revision" i forbindelse med det kommende fællesbudget.

Det vil dog kræve enstemmighed blandt lederne, så det er ikke noget, Viktor Orbán i givet fald vil kunne kræve på egen hånd. Samtidig kan revisionen først gælde fra den næste budgetperiode, der begynder 1. januar 2028.

Ifølge Polens premierminister, Donald Tusk, viser dagens resultat, at Ungarn "nu er blevet en del af landene, der støtter Ukraine".

For trods den ungarske skepsis - og trods premierministerens ønske om en ny strategi over for Ukraine - har de resterende EU-lande holdt fast på deres ukrainekurs.

- Det er et vigtigt øjeblik, understregede den polske premierminister.

Det var kommissionsformand Ursula von der Leyen enig i.

- I dag er Europa blevet stærkere. Vi støtter Ukraine med den nødvendige finansiering og mere stabilitet, sagde hun og tilføjede, at det også er et stærkt signal til den russiske præsident, der for snart to år siden indledte krigen i Ukraine.

Selv ikke Slovakiets premierminister, Robert Fico, der ellers er nær allieret af Viktor Orbán, ønsker en ny ukrainekurs fra EU's side. (Foto: © LUDOVIC MARIN, Ritzau Scanpix)

Orbán: Missionen er fuldført

Trods det var Viktor Orbán ikke bleg for at udlægge dagens resultat som en politisk sejr.

- Missionen er fuldført. Ungarns midler ender ikke i Ukraine, og vi har en kontrolmekanisme i slutningen af det første og det andet år, skrev han på X og tilføjede, at Ungarns holdning til krigen i Ukraine "forbliver uændret".

- Vi har brug for en våbenhvile og fredsforhandlinger, understregede han.

Derudover er han glad for, at finansmarkederne har reageret så positivt på dagens beslutning.

Den ungarske økonomi er nemlig under hårdt pres, og Viktor Orbán presser lige nu hårdt på for at få udbetalt omkring 150 milliarder EU-støttekroner, som fortsat er indefrosset på grund af problemer med blandt andet asylregler og LGBTQ-rettigheder i landet.

- Jeg er glad for, at reaktionen fra både markedet og fra de økonomiske aktører allerede er så positiv, udtaler han i en video, som han har delt på X.

Det er ikke første gang, at den ungarske premierminister stiller sig på tværs inden et topmøde for så at give sig, når først mødet går i gang.

Ved det seneste topmøde i december valgte han også højst opsigtsvækkende at acceptere, at EU åbner for optagelsesforhandlinger med ukrainerne. Det havde han ellers også tordnet mod forinden.

Mette Frederiksen vil ikke spå om, hvorvidt Viktor Orbán kan finde på at gøre det igen.

- Vi ser til det næste topmøde, hvordan alting står. Men som europæer er der grund til at være glad i dag, sagde hun.