EU vil gøre op med enorme mængder emballage, men det kan gå ud over økologien

Nye, skrappe regler fra EU skal begrænse vores brug af plastik og pap, når vi køber ind. Men det kan blive et kæmpe problem for økologien, advarer Økologisk Landsforening.

Hvert år bruger den gennemsnitlige EU-borger 177 kilo emballage. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)

Når man går ned i supermarkedet for at købe ind til ugen, er det næsten umuligt at komme hjem uden en hel masse plasticemballage.

Men det skal snart være slut. EU er nemlig på vej med skrappe regler, som skal begrænse vores enorme brug af emballage. Reglerne skal til afstemning i Europa-parlamentet i dag.

- Det ser ud til at blive regler, som vil kunne mærkes i alle dele af danskernes hverdag – både hjemme i køkkenet, og når man er ude og købe ind, siger DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg.

Blandt andet skal det være forbudt med en række små emballager – lige fra de små plastikflasker med shampoo, som man finder på hotelværelset, til små poser med sukker på caféerne.

- År for år bruger borgerne i Europa mere og mere emballage. Den trend vil man vende, og derfor er EU-politikerne nu på vej med nye regler for brugen af emballage, siger Ryborg.

De nye regler kommer også til at ændre den måde, vi handler på, når vi køber frugt og grønt i supermarkedet. Her kommer langt færre varer til at være pakket ind i for eksempel plastik. Og det vækker bekymring hos økologerne.

Frygter færre økologiske varer på hylderne

Hos Økologisk Landsforening frygter man, at restriktionerne på emballage kan føre til en reel nedgang på økologiske varer i Danmark.

- Vi ser, at det kommer til at spænde ben for alle vores tiltag for at få flere økologiske varer ud på hylderne, siger forperson for Økologisk Landsforening, Louise Køster.

I Danmark pakkes økologisk frugt og grønt ind i emballage, da der er krav om, at økologisk og konventionel frugt og grønt ikke må sammenblandes.

Hvis de økoloigske varer ikke længere må være pakket ind i emballage, så skal der laves økologikontrol ude i butikkerne, som sikrer, at de økologiske varer er adskilt fra de konventionelle.

Og det kan komme til at koste butikkerne dyrt. Miljøministeriet vurderer, at de ekstra kontroller vil koste helt op til 2,2 milliarder kroner årligt.

- Vi frygter, at købmændene vil fravælge at have økologiske varer på hylderne, fordi de bliver dyrere at kontrollere, siger Louise Køster.

Det kan føre til, at der bliver produceret langt færre økologiske varer, advarer Louise Køster:

- Det, der bliver købt ude i butikkerne, det er det, de økologiske landmænd producerer ind til. Og hvis der ikke bliver hevet noget ned fra hylderne, så falder efterspørgslen, og så bliver der ikke produceret så meget. Det kan blive et kæmpe problem.

Er det ikke fair nok, at man skal betale noget mere, for at vi får reduceret noget af alt det emballage, vi bruger?

- Det synes jeg helt absolut, det er. Jeg synes bare, det er unfair, at det kun er de økologiske produkter, der kommer til at betale, for de konventionelle varer bliver ikke pålagt et kontrolgebyr.

'Vi bliver nødt til at bruge væsentligt mindre emballage'

I dag vedtager Europa-Parlamentet deres holdning til, hvad der fremover må pakkes ind.

Og danske EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) anerkender økologernes bekymring.

- Men i et land som Danmark, hvor vi køber så meget økologisk, tror jeg stadig, der vil være en efterspørgsel fra forbrugerne, siger Schaldemose.

Hun peger dog på, at EU bliver nødt til at være fleksible i lovgivningen.

- Vi skal finde en balance, hvor vi tager hensyn til for eksempel økologerne, mens vi samtidig sikrer, at producenterne bliver væsentlig skarpere på kun at pakke produkterne ind i den helt nødvendige emballage.

- Vi bliver nødt til - helt overordnet - at få brugt væsentligt mindre emballage.

Til december skal medlemslandene aftale, hvor de mener snittet skal lægges. Den endelige lov ventes at falde på plads i begyndelsen af 2024.