De skyhøje energipriser gør i den grad ondt rundt om i Europa, og derfor er der brug for hurtige tiltag, som kan beskytte europæerne mod de svimlende el- og varmeregninger.
Det mener Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, som nu barsler med fem forslag til, hvordan EU-landene i fællesskab kan tøjle de voldsomme energipriser, der lige nu truer med at rive tæppet væk under millioner af husholdninger og virksomheder i Europa.
- Vi står i en helt ekstraordinær situation. Ikke blot fordi Rusland er en upålidelig partner, som vi har set det i de seneste dage, uger og måneder, men også fordi Rusland manipulerer vores energimarkeder, lyder det fra kommissionsformanden.
Blandt forslagene, som vil blive præsenteret i deres helhed på tirsdag, finder man et prisloft for russisk gas. Den russiske regering har ad flere omgange skruet ned for gasleverancerne til Europa, hvilket har været med til at presse energipriserne op.
Men et fælles prisloft vil kunne holde prisen på russisk gas kunstigt nede.
- Vi bliver nødt til at reducere de indtægter, Rusland får, og som Putin (den russiske præsident, red.) bruger til at finansiere denne grusomme krig mod Ukraine, siger kommissionsformanden uden dog at gå i detaljer med, hvordan et sådant prisloft skal strikkes sammen, eller hvor det i givet fald skal ligge.
Truer med gas-stop
Præsident Putin fastslog dog tidligere på dagen, at Rusland vil lukke helt for gassen til Europa, hvis der bliver indført et sådant prisloft. Det vil i givet fald komme til at gøre ondt på EU-landene, som allerede har reduceret deres import af russisk gas betydeligt, men som fortsat har brug for gassen for at få strøm i stikkontakterne.
Et andet forslag fra Europa-Kommssionens side er, at der bliver indført en særskat for de energivirksomheder, herunder også de grønne af slagsen, der producerer elektricitet uden de store omkostninger, og som i disse dage tjener ekstraordinært godt på de høje energipriser.
Det europæiske elmarked er nemlig indrettet således, at det altid er den dyreste strøm i mikset, som sætter prisen for al den strøm, der bliver sat til salg på et givent tidspunkt. Derfor trækker de høje gaspriser også prisen på eksempelvis vind- eller solenergi, der er noget billigere at producere, med op.
Men står det til Europa-Kommissionen, bør der fremover være et loft over, hvor høje disse ekstrafortjenester må være. For ifølge kommissionsformanden er der tale om "enorme fortjenester", som slet ikke afspejler de reelle produktionsomkostninger.
- Det er nu på tide, at forbrugerne får gavn af de lave omkostninger, der er ved kulstoffattige energikilder, heriblandt vedvarende energi. Vi vil foreslå, at man sender disse uventede overskud videre til de mest sårbare mennesker og virksomheder, der har svært ved at tilpasse sig de nye forhold, siger Ursula von der Leyen og understreger, at det også skal gælde for virksomheder, det tjener penge på fossile brændsler som olie og kul.
Regeringen er glad for takterne
Derudover bliver der også lagt op til, at medlemslandene skal reducere deres energiforbrug i de timer, hvor der er spidsbelastning på elnettet. Det skal ske ved at indføre obligatoriske reduktionsmål i de timer, hvor der er flest, som bruger strøm.
Dertil vil hun have medlemslandene til at hjælpe de energiforsyningsselskaber, der har svært ved at håndtere de store udsving, som er på energimarkedet. Det skal ske ved, at de stiller likviditet til rådighed for dem, så de ikke ender i en økonomisk klemme.
- Det er hårde tider, men jeg er overbevist om, at europæerne har den økonomiske styrke, den politiske vilje og sammenholdet til at klare det, siger kommissionsformanden.
Meldingen kommer, blot få dage inden at medlemslandenes energi- og klimaministre på fredag skal diskutere det på et ekstraordinært møde i Bruxelles.
Over hele Europa er politikerne lige nu under et enormt pres for at finde en løsning, og hos den danske regering er man glad for de forslag, som Europa-Kommissionen har på programmet.
- De takter, der ligger i det, ser rigtig fornuftige ud fra et dansk perspektiv. Vi vil gerne have, at vi kan sænke elpriserne for forbrugerne, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).
Han mener, det er "et interessant forslag" at lægge et loft over virksomhedernes indtjening på deres salg af el.
- Vi skal sikre, at der er en sammenhæng mellem, hvad det koster at lave energien, og hvad man får for den, siger ministeren.
Grønne virksomheder frygter forslag
Men det er den grønne erhvervsorganisation Green Power Denmark bestemt ikke enig i. Her frygter man, at det vil kunne få nogle alvorlige konsekvenser for de grønne virksomheder og "gøre situationen endnu værre".
- I Danmark og resten af Europa bliver en stor del af den grønne strøm solgt på lange finansielle kontrakter. Det er til en pris, som ligger langt under den aktuelle pris på spotmarkedet. Vindmølle- og solcelleejere bliver derfor ikke nødvendigvis afregnet til de rekordhøje elpriser, som vi ser i øjeblikket, siger viceadministrerende direktør Jan Hylleberg.
- Markedet virker i dag og sender de rigtige signaler, nemlig at vi skal bruge mindre gas. Vi skal passe på med at ændre på de fundamentale betingelser på elmarkedet, tilfløjer han.
Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, mener også, at man skal træde varsomt med et sådant loft.
- Det er et legitimt politisk ønske. Men der er nogle faldgruber, som kan være svære at præcisere. Man er jo nødt til at finde ud af, hvem der så i sidste ende skummer fløden, siger han til Ritzau.