Hvis ikke EU-landene griber ind nu, så vil man i foråret stå over for en genopblusset flygtninge- og migrationskrise med udgangspunkt i Libyen.
Sådan lyder advarslen fra Maltas premierminister, Joseph Muscat. Han er fredag vært for et topmøde for de 28 EU-landes stats- og regeringsledere i Maltas hovedstad, Valletta.
Her ventes EU-lederne at enes om at øge hjælpen til Libyen for at bremse strømmen af flygtninge og migranter.
EU-præsident Donald Tusk er optimistisk. EU-landene har allerede "bevist", at de kunne lukke ruten i det østlige Middelhav, mener han.
Efter at EU i marts sidste år indgik en aftale med Tyrkiet, er strømmen af bådflygtninge til Grækenland næsten stoppet.
- Nu er det tid til at lukke ruten fra Libyen til Italien. Jeg kan forsikre, at det er inden for vores rækkevidde, siger Tusk.
EU-landene ventes i stedet at vedtage ti tiltag for blandt andet at hjælpe Libyen med bedre at patruljere sine kyster og landegrænsen mod syd.
Den krydses især af migranter fra Nigeria, Eritrea, Guinea, Elfenbenskysten og Gambia, der ønsker en bedre fremtid i det mere velstående Europa.
I modsætning til dem, der er kommet via Tyrkiet, er der ikke primært tale om flygtninge fra krigszoner som Syrien.
Sagen kort
- •
I et lækket udkast til topmødets sluterklæring har EU-landene dog udeladt nogle af de mest kontroversielle forslag. Blandt andet at oprette modtagecentre i Libyen, hvor man ville registrere asylansøgerne - og i vidt omfang afvise dem.
- •
EU-landene kan heller ikke bare kopiere Tyrkiet-aftalen til Libyen, da den FN-støttede regering i Tripoli ikke kontrollerer hele landets territorium. Libyen har med andre ord ikke en centralmagt, der kan håndhæve aftalen.
- •
Libyens premierminister, Fayez al-Sarraj, fra den FN-støttede regering i Tripoli er dog åben for at lade den libyske flåde samarbejde med EU. Det kræver dog, at Libyen får hjælp til at modernisere flåden. Og flere penge, siger han.
/ritzau/