Tre gange har observatører fra OSCE prøvet at komme ind på Krim, og alle tre gange er de blevet nægtet adgang til den autonome ukrainske halvø, som russiske og lokale prorussiske styrker kontrollerer indfaldsvejene til.
Derfor retter observatørerne nu deres fokus til den østlige del af landet, hvor deres ubevæbnede mission er forlænget frem til søndag.
- Vi er der bare på en invitation fra Ukraine, så det er dem, der har besluttet at ændre tidsperioden og det geografiske fokus, oplyser Jens Mortensen, oberstløjtnant i forsvaret og chef for de to danske udsendte i OSCE-missionen, til Ritzau.
I stedet for at tage hjem onsdag, som det oprindelig var planen, bliver observatørerne fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) i Ukraine indtil på søndag.
- Efter at været blevet afvist ved grænsen til Krim både torsdag, fredag og lørdag har man fra ukrainsk side og i et samarbejde med det udsendte observatørhold fundet, at der ikke var nogen mulighed for at komme ind på Krim, siger Jens Mortensen.
- I stedet har Ukraine valgt at lægge fokus i den østlige del af landet, hvor situationen er en del anderledes end på Krim.
Ingen voldelig konflikt østpå
Ukraine har stadig kontrol over den russisk-orienterede østlige del af landet, lyder det fra oberstløjtnanten, som dog hæfter sig ved, at der har været demonstrationer i regionen, hvor det russiske flag flere gange er hejst over parlamentsbygningen i Donetsk.
- Men det har slet ikke været en voldelig konflikt, som det har været tilfældet på Krim, siger han.
- I det østlige Ukraine har de ikke den slags konflikter endnu, og derfor har man fra ukrainsk side ønsket at deeskalere en mulig optrapning af konflikten her.
Men rent konkret ændrer det ifølge Jens Mortensen ikke så meget, hvad angår opgaven for de to danske officerer, der sammen med 57 OSCE-kolleger fra 29 lande har opholdt sig i Ukraine siden sidste uge.
- For det første at demonstrere dansk støtte til Ukraine og for det andet at se, hvad der sker i områderne og rapportere hjem, så vi herhjemme også kan få et bedre informationsgrundlag at forholde os til, siger han.
/ritzau/