EU-korrespondent i Athen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

DRs EU-korrespondent, Ole Ryborg, har svært ved at se, hvordan parterne skal komme videre

Grækerne er desperate - og situationen er da også alvorlig, fortæller DR's korrespondenter. Foto: DR

11 milliarder kroner.

Så meget skal grækerne afdrage på et lån inden midnat i dag. Pengene skal afleveres til Den Internationale Valutafond, IMF. Men landet kommer ikke til at betale afdragene. Det meddelte den græske finansminister Yanis Varoufakis i går aftes.

Et dårligt signal, lyder det fra DR's EU-korrespondent Ole Ryborg fra Athen.

- Det er aldrig nogensinde sket før, at et vestligt land har været ude af stand til at betale deres afdrag til IMF. Det sker for lande som for eksempel Zambia og ikke lande, vi betragter som moderne vestlige økonomier. Så det er et utroligt dårligt signal, siger Ole Ryborg.

Større vanskeligheder i sigte

Det, man ser på nu, er ifølge Ryborg, hvordan kreditvurderingsbureauerne reagerer på den manglende betaling. Indtil videre er udmeldingen dog, at en statsbankerot ikke er indenfor umiddelbar nærhed.

- Kreditvurderingsbureauerne har sagt, at de ikke mener, at man er bankerot, hvis man ikke betaler til Den Internationale Valutafond. Det man kun, hvis man ikke betaler den private gæld - det vil sige, dem som har købt græske statsobligationer, typisk banker og pensionskasser, men også private, siger han.

Hvis Grækenland går bankerot, er Den Europæiske Centralbank nødt til at trække stikket og stoppe med at levere til de græske banker, og det ville være katastrofalt for landet.

- Hvis de trækker det fuldstændigt, så er Grækenland i store vanskeligheder, siger Ole Ryborg.

Skal stemme på søndag

På søndag skal den græske befolkning til folkeafstemning. Officielt stemmer de om, hvorvidt Grækenland skal acceptere landets kreditorers seneste kompromisforslag, og den klare anbefaling fra landets regering er at sætte sit kryds ved nej.

Men da folkeafstemningen falder fem dage efter, tilbuddet udløber, vurderer kreditorerne selv, at grækerne reelt skal stemme om, hvorvidt landet skal være en del af eurozonen.

Udmeldingen fra præsident for EU-kommissionen Jean-Claude Juncker er klar: Stemmer I ja, hjælper vi jer. Stemmer I nej, er det et nej til Europa.

- Det er virkelig en meget mærkelig situation. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Og det er virkelig svært at se, hvordan de skal komme videre, siger Ole Ryborg.

- Men alles instinkt er jo, at der skal findes en løsning. Man kan ikke bare lade Grækenland og 10 millioner grækere falde uden for ethvert system, tilføjer han.