En ny ladning covid-19-vacciner kan snart være på vej mod de udtømte danske vaccinelagre.
EU-Kommissionen og det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har givet grønt lys til, at EU-borgere fra 18 år og opefter kan modtage en ny vaccine fra AstraZeneca.
- Vi har nu igen udvidet arsenalet af vacciner, der kan benyttes af EU's medlemslande i kampen mod coronapandemien, siger EMA's direktør Emer Cooke.
Dermed kan Danmark inden længe begynde at modtage en del af de knap fire millioner vacciner, regeringen har lagt billet ind på.
Den første leverance forventes at komme til Danmark i uge 6, oplyser Statens Serum Institut til DR.
Første godkendte vaccine med ny teknologi
De to vacciner, der allerede er godkendt, er produceret af Pfizer/BioNTech og Moderna. De er begge mRNA-vacciner, der er svære både at transportere og opbevare, fordi de kræver en temperatur på helt ned til minus 70 grader.
AstraZenecas vaccine kan derimod opbevares ved køleskabstemperatur, hvilket gør det meget nemmere at distribuere den.
Til gengæld tyder de første undersøgelser af AstraZeneca-vaccinen på, at den kan være mindre effektiv. Undersøgelserne viste nemlig, at testpersoner, der fik vaccinen kun blev 60 procent mindre syge end kontrolgruppen, der ikke fik vaccinen.
Ifølge EMA blev 64 ud af 5.258 testpersoner altså syge og fik symptomer, selvom de havde fået vaccinen.
AstraZeneca vurderer selv, at tallet ligger omkring 70 procent, men det er stadig et stykke under Pfizer/Biontech og Modernas vacciner, hvor tallet ligger på omkring 95 procent.
Mangler fortsat data for ældre
EMA påpeger, at der stadig ikke er ret meget information fra de kliniske test om, hvor effektiv vaccinen er på personer over 55 år.
- Der er endnu ikke resultater nok fra ældre deltagere, til at man kan regne ud, hvor godt vaccinen virker på denne gruppe, lyder det fra agenturet.
Alligevel er EMA's forventning, at vaccinen også beskytter ældre. For dels er der lavet et studie, der tester ældres immunrespons, og dels har man tidligere set lignende vacciner virke.
- Efter at vi har evalueret al tilgængelig data er vi blevet enige om, at fordelene ved denne vaccine opvejer kendte og potentielle risici, sagde Bruno Sepodes, viceformand for EMA's Kommité for Human Medicin (CHMC), da han fremlagde resultaterne på et pressemøde.
Tysk skepsis
I går meddelte Tysklands regering ellers, at vaccinekommissionen i landets største sundhedsagentur, Robert Koch Institute, ikke anbefaler, at AstraZeneca-vaccinen gives til personer over 65 år.
- Der er på nuværende tidspunkt ikke nok tilgængelig data til at vurdere vaccinens effektivitet på personer på over 65 år, lød det ifølge Reuters.
Men Bruno Sepodes mener ikke nødvendigvis, at EMA's udmelding står i modsætning til den tyske ekspertgruppes.
- Det her kolliderer ikke. Vaccinen kan bruges. Men hvis man har andre optioner, kan man i specifikke situationer vælge at benytte dem, sagde han på pressemødet.
Dramatisk vaccine-uge
EMA’s anbefaling kommer oven på en uge med krise mellem EU og AstraZeneca, efter at vaccineproducenten meddelte, at den alligevel ikke kunne levere det aftalte antal vacciner.
Det har fået EU-Kommissionen og medlemslandene til at lange hårdt ud efter AstraZeneca, og enkelte lande har truet med sagsanlæg.
Svensk-britiske AnstraZenecas vaccine er den tredje, som EMA godkender efter vaccinerne fra Pfizer-BioNTech og Moderna.
Artikel opdateret 29/1 2020 kl. 19.30. Vaccinen er nu endeligt godkendt af EU-Kommissionen.