EU fordømmer påstået tyveri af Facebook-brugerdata

Facebook-dataene blev angiveligt brugt til at præge det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Ifølge The Observer og The New York Times skulle dataene bruges til at forudsige og påvirke, hvor amerikanske vælgere ville sætte deres kryds ved præsidentvalget i november 2016. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

Der er brug for at få undersøgt, om dataselskabet Cambridge Analytica, der arbejdede for Donald Trump under det amerikanske præsidentvalg i 2016, rent faktisk stjal personlige data fra 50 millioner Facebook-brugere.

Det er meldingen fra Antonio Tajani, der er formand for Europa-Parlamentet, som nu vil have sagen gransket på EU-niveau.

På sin Twitter-profil skriver han, at ”påstandene om misbrug af Facebook-brugerdata er en uacceptabel krænkelse af vores borgeres privatlivsrettigheder”.

En lignende melding kommer fra EU’s justitskommissær, Vera Jourova, der nu vil tage sagen op med den amerikanske regering, når hun senere på ugen skal på besøg.

- Hvis det viser sig at holde stik, vil det fra et EU-perspektiv være uacceptabelt, at man har misbrugt personlige data, som tilhører Facebook-brugere, til politiske formål, udtaler hun.

Den britiske premierminister, Theresa May, er også bekymret over afsløringerne.

Hendes talsmand siger ifølge Reuters, at beskyldningerne er ”meget bekymrende”, og at folk skal kunne stole på, at deres personlige Facebook-oplysninger bliver beskyttet.

Delstat indledt efterforskning

I går kunne aviserne The Observer og The New York Times fortælle, at Cambridge Analytica angiveligt stjal brugerdata fra millioner af Facebook-konti.

De mange profiler blev opsnappet af en app, og formålet var at forudsige og påvirke, hvor amerikanske vælgere ville sætte deres kryds ved præsidentvalget i november 2016.

- Vi udnyttede Facebook til at høste millioner af folks profiler. Og vi byggede modeller til at udnytte, hvad vi vidste om dem og så gå efter deres indre dæmoner, lød det i går fra Christopher Wylie, som arbejdede for firmaet.

Cambridge Analytica blev ifølge aviserne støttet af den amerikanske rigmand Robert Mercer, der er en af Donald Trumps største støtter.

Og ifølge The Observer blev Cambridge Analytica på det tidspunkt ledet af Steve Bannon, som indtil i sommer var en af Donald Trumps nærmeste rådgiver i Det Hvide Hus.

Topanklageren i delstaten Massachusetts, Maura Healey, har indledt en efterforskning, og Facebook har suspenderet Cambridge Analtyca's konto.