Når EU-Kommissionens tilladelse til Danmarks midlertidige grænsekontrol udløber om en måned, er det ikke sikkert, at EU vil forny tilladelsen.
I så fald skal der i hvert fald være gode grunde til det. Det siger migrationskommissær Dimitris Avramopoulos.
- Hvis det kan retfærdiggøres, vil tilladelsen blive givet. Men der er vi ikke endnu, siger han.
- Der er regler, der skal respekteres. Alle kan ikke bare bede om forlængelse uden at være i stand til at forklare, overbevise om og retfærdiggøre hvorfor, siger han.
Schengen-samarbejdet er princippet om fri bevægelighed mellem EU-lande, og det er Danmark med i.
Men Danmark valgte i januar at indføre en midlertidig grænsekontrol.
Det er tilladt for medlemslande at indføre kontrollen i helt ekstraordinære situationer. Det var tilfældet, vurderede regeringen, på grund af tilstrømningen af flygtninge og migranter.
Men der skal fortsat være tale om sikkerhedsmæssige trusler, hvis Danmark skal have lov til at opretholde grænsekontrollen, siger kommissæren.
- Flere gange før har medlemslande haft behov for at forlænge grænsekontrollen af sikkerhedsmæssige årsager.
- Vi skal vurdere, om de fremlagte argumenter kan retfærdiggøre det, siger han.
- •
Så mange er afvist
- •
Det sidste stykke tid har den danske grænsekontrol ført til afvisning af langt færre udlændinge end tidligere. I første uge af oktober blev 66.000 personer kontrolleret ved grænsen. Kun 42 af dem blev afvist.
- •
I de første fire uger efter grænsekontrollens indførelse 4. januar i år blev i alt 481 personer nægtet indrejse til Danmark.
- •
Foruden Danmark har EU-Kommissionen givet tilladelse til midlertidig grænsekontrol til Sverige, Tyskland, Østrig samt Norge, der ikke er EU-medlemsland, men medlem af Schengen-samarbejdet.
/ritzau/