Estisk redaktør: Danske og britiske styrker vil blive budt varmt velkommen

Beslutningen om at sende flere Nato-landes soldater til de baltiske lande og Polen bliver modtaget positivt i Estland, hvor danskerne skal udstationeres.

- Esterne er nogle gange i tvivl om, hvorvidt Nato mon vil hjælpe os, når det kommer til stykket. Så at få det bekræftet og se, at de forskellige lande faktisk gør noget, er virkelig vigtigt for os. Derfor har esternes reaktion været meget, meget positiv, siger Evelyn Kaldoja. (Foto: © Simon Skipper, Scanpix)

De estiske medier har dækket beslutningerne på weekendens Nato-topmøde om at sende britiske og danske soldater til Estland intensivt - og ligeledes de tilsvarende bidrag fra andre Nato-lande til Letland, Litauen og Polen.

Det fortæller Evelyn Kaldoja, der er redaktør og leder af udenrigsredaktionen på Estlands største avis, Postimees.

- Jeg tror, folk vil byde det velkommen, og de vil være venlige og taknemmelige for hvert land, der sender tropper, siger Evelyn Kaldoja, der dækker topmødet i Warszawa.

- Mediernes reaktion har været ligesådan. Der har ikke været nogen kritik af beslutningen, så vidt jeg ved, siger hun og tilføjer, at Natos tilstedeværelse er meget populær.

Der har ellers været russisk vrede over beslutningen, og den russiske regering har kaldt det absurd at tale om en trussel fra Rusland.

Meget positiv reaktion

Der har i flere uger været skriverier om, at fire bataljoner skulle udsendes til de baltiske lande og Polen. Men det er først blevet bekræftet på topmødet, og det blev vel modtaget i Estland.

Der er et stort russisk mindretal i Estland, der udgør omkring en fjerdedel af befolkningen. Det er med til at skabe estisk frygt for en russisk invasion som den, der fandt sted på Krim-halvøen i Ukraine i 2014. Her hævdede russerne, at netop at de gik ind for at beskytte etniske russere på halvøen.

- Esterne er nogle gange i tvivl om, hvorvidt Nato mon vil hjælpe os, når det kommer til stykket. Så at få det bekræftet og se, at de forskellige lande faktisk gør noget, er virkelig vigtigt for os. Derfor har esternes reaktion været meget, meget positiv, siger Evelyn Kaldoja.

Russerne krænker vores luftrum

Storbritannien sender i 2017 en bataljon på 500 soldater til Estland, og Danmark sender et kompagni på op til 200 soldater, der skal være under britisk ledelse.

Estland er blandt de lande, der ser mest alvorligt på truslen fra Rusland.

Derfor er det ifølge redaktøren positivt for esterne, at flere andre Nato-lande kommer til at opleve virkeligheden set fra Estland.

- Efter at have haft en udsendelse til Estland, så ændrer militæret og forsvars-etablissementet ofte deres mening om os, når de for eksempel selv har set, hvordan russerne krænker vores luftrum, siger Evelyn Kaldoja.