Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, vil efter det fejlslagne kupforsøg for godt to uger siden have kontrollen med landets efterretningstjeneste og den øverste militærkommando lagt ind under præsidentembedet.
Det fortalte Erdogan i et tv-interview lørdag ifølge nyhedsbureauet AFP.
- Vi vil fremlægge en lille forfatningspakke (til parlamentet, red.), som, hvis den godkendes, vil bringe Den Nationale Efterretningstjeneste og stabschefen under præsidentskabets kontrol, siger Erdogan.
Han tilføjer, at i kølvandet af det kupforsøg, som dele af militæret stod bag 15. juli, vil "militære skoler blive lukket" og "et nationalt militæruniversitet grundlagt".
I dag rapporterer stabschefen og efterretningstjenesten til premierministeren.
Erdogan oplyser desuden, at fremover skal de øverstkommanderende for hæren, luftvåbnet, og søværnet referere direkte til forsvarsminister Fikri Isik.
Ændringerne kan kun blive vedtaget, hvis regeringen får støtte fra oppositionspartier. Der kræves ifølge Reuters opbakning fra to tredjedele af parlamentsmedlemmerne for at ændre på forfatningen.
Generaler og officerer er afskediget
Siden kupforsøget har Erdogan strammet kontrollen med Tyrkiets væbnede styrker. Hundredvis af generaler og andre højtstående officerer er blevet afskediget.
Mange er desuden anholdt, fordi de er under mistanke for at have støttet forsøget på at fjerne Erdogan og regeringen fra magten.
- Vores væbnede styrker vil blive langt stærkere med det nye tiltag, vi er ved at forberede, siger Erdogan i interviewet ifølge Reuters.
Erdogan beskylder Fethullah Gülen, en religiøs leder der lever i eksil i USA, for at være den egentlige bagmand bag kuppet.
Militærkuppet kom fuldstændig overraskende for omverdenen og de tyrkiske myndigheder.
Det har fået Erdogan til at kritisere efterretningstjenesterne for at have sovet i timen.
Kuppet blev slået ned i løbet af natten til 16. juli efter kampe i hovedstaden Ankara og Tyrkiets største by, Istanbul. 237 mennesker blev dræbt i urolighederne, og flere end 2100 kom til skade.
Næsten 10.000 mennesker er siden anholdt, og over 50.000 offentligt ansatte er blevet suspenderet fra deres job eller fyret.
Erdogan har erklæret undtagelsestilstand i tre måneder.
/ritzau/