Erdogan forsøger med afpresning af EU - men det kan koste ham dyrt

Det er tvivlsomt, om den tyrkiske præsident kommer til at lægge handling bag sine trusler, vurderer ekspert.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har truet med at lade millioner af flygtninge strømme til Europa. (Foto: © ADEM ALTAN, Scanpix)

- De seneste dages hårde ord og trusler fra Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, er et forsøg på at afpresse EU.

Sådan lyder det fra Cecilie Felicia Stokholm Banke, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Tyrkiets præsident truede forleden med, at han vil 'åbne portene og sende 3,6 millioner flygtninge' i Europas retning.

Det sker, efter at flere stats- og regeringsledere i EU har kritiseret den militæroperation i det Syrien, som Tyrkiet indledte i onsdags.

- Erdogan er altid rigtig dygtig til at køre nogle meget hårde retoriske meldinger overfor EU. Han er altid meget hård og hurtig i sine udmeldinger. Når det så kommer til stykket, så ser vi en helt anden adfærd, siger Cecilie Felicia Stokholm Banke.

- Der har EU efterhånden lært at være lidt afventende og holde sig lidt tilbage, fordi man ved, at det er retorik. Men i den sidste ende er det nok begrænset, hvor meget Tyrkiet kan lægge pres på EU lige nu, fortsætter hun.

Vil have EU til at betale

Tyrkiets operation foregår i det nordøstlige Syrien, som er kontrolleret af kurdiske YPG.

Tyrkiet betragter YPG som en terrorgruppe. Men gruppen er også støttet af flere EU-lande og USA, og den har spillet en nøglerolle i krigen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat, og derfor er Tyrkiets angreb mod YPG også blevet stærkt kritiseret.

Ifølge det statslige tyrkiske nyhedsbureau Anadolu har offensiven indtil videre 'neutraliseret 342 terrorister', og de kurdiske styrker er drevet ud af 13 landsbyer.

Målet med militæroperationen 'Fredens Kilde' er for Tyrkiet at drive kurderne ud af området og skabe en 30 kilometer bred zone i Syrien.

I den såkaldte 'sikkerhedszone' vil Tyrkiet så placere nogle af de millioner af syriske flygtninge, der har søgt tilhold fra krigen i Tyrkiet.

- Tyrkiet forsøger at bruge flygtningeaftalen som en form for blackmail – en form for pression mod EU – for at få EU til at finansiere den zone, som Tyrkiet vil lave for syriske flygtninge i de kurdiske områder oppe i det nordøstlige Syrien, siger Cecilie Felicia Stokholm Banke.

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, sagde da også i går hårdt fra overfor den tyrkiske præsident.

- Vi vil ikke acceptere, at flygtninge bliver brugt som et våben for at afpresse os. Derfor finder jeg gårsdagens trusler fra præsident Erdogan helt og aldeles uacceptable, lød det fra formanden.

Bruger flygtningeaftale som afpresning

Truslen om at åbne dørene og sende flygtninge til Europa har sit afsæt i den aftale, som EU og Tyrkiet indgik i 2016.

Den betyder helt overordnet, at Tyrkiet har forpligtet sig til at skabe bedre forhold for syriske flygtninge i landet og at undgå, at flere syriske flygtninge tager turen til Europa. Og dem, der ankommer til Grækenland, kan sendes tilbage til Tyrkiet.

Tyrkiets offensiv i Syrien har ifølge FN drevet 100.000 mennesker på flugt. (Foto: © Delil Souleiman, Scanpix)

Det er et afpresningsforsøg, som dog kan få voldsomme konsekvenser for Tyrkiet, hvis Erdogan gør alvor af truslerne.

EU betaler nemlig Tyrkiet seks milliarder euro for at håndtere flygtningepresset. Og hvis Erdogan rent faktisk 'åbner portene', skal der en seriøs genforhandling af aftalen til.

Samtidig har flere både regerings- og statsledere i EU og den amerikanske præsident truet Tyrkiet med økonomiske sanktioner. Og EU er på mange punkter en vigtig samarbejdspartner for Tyrkiet, forklarer Cecile Felicia Stokholm Banke.

- Man skal kigge på Tyrkiets skrøbelige økonomiske situation, og sanktioner vil kunne ramme Tyrkiet ret hårdt, siger Cecile Felicia Stokholm Banke.

Bruger hård retorik for at høste støtte

Det er set før, at den tyrkiske præsident langer hårdt ud efter EU i sine taler. Og denne gang er ingen undtagelse.

For eksempel har han både brugt ordene 'nazister' og fascister' om regeringen i Holland, da Tyrkiets udenrigsminister blev nægtet landingstilladelse i Holland, hvor ministeren skulle have holdt en tale for tyrkiske vælgere i landet.

Derfor skal Erdogans hårde retorik nærmere ses som et forsøg på at høste støtte hjemme i Tyrkiet.

For Recep Tayyip Erdogan er efterhånden presset og mangler opbakning. Ikke mindst fordi mange tyrkere er godt trætte af de syriske flygtninge.

- De her hårde udmeldinger er et forsøg på at skabe opbakning internt i Tyrkiet. Han lægger hele tiden fokus over på EU, så fokus kommer væk fra ham selv, siger Cecilie Felicia Stokholm Banke.