En ny republik er født: Barbados siger officielt farvel til Dronning Elizabeth

Den caribiske ø bryder de sidste af deres 400 år gamle bånd med den tidligere kolonimagt, Storbritannien.

Dansere optræder ved nattens ceremoni i Barbados' hovedstad, Bridgetown. (Foto: © Toby Melville, Ritzau Scanpix)

Da klokken slog tolv i nat, sagde Barbados officielt farvel til Dronning Elizabeth som østatens formelle statsoverhoved.

I stedet træder Sandra Mason ind som den første præsident nogensinde for Barbados, der i dag overgår fra at være et konstitutionelt monarki til at være en selvstændig republik - præcis 55 år efter, at østaten blev uafhængig af Storbritannien.

Dermed bryder Barbados de sidste koloniale bånd, der har været mellem øen og Storbritannien, siden britiske skibe ankom til dets kyster for 400 år siden.

Begivenheden blev markeret med en storstilet ceremoni ved midnat, hvor hundredvis af mennesker var forsamlet på Chamberlain Bridge i hovedstaden, Bridgetown. Også den britiske prins Charles, som er Dronning Elizabeths tronfølger, var til stede ved ceremonien.

Under fejringen udnævnte den nyslåede præsident, Sandra Mason, også sangerinden Rihanna som nationalhelt for øen. Rihanna, som stammer fra Barbados og i 2018 fik titlen som landets æresambassadør, accepterede ifølge Reuters æren.

Det så sådan her ud:

Husede hundredtusindvis af afrikanske slaver

Barbados har i sin lange historie som en del af det britiske imperium lagt jorde til omfattende sukker-, tobaks- og bomuldsproduktion - hårdt fysisk arbejde, der blev udført af de mere end 600.000 afrikanske slaver, der blev ført til øen mellem 1627 og 1833.

De engelske ejere af de plantager, der lå på øen, tjente formuer på udnyttelsen af de mange hundredetusinde slaver, der var sat i tvangsarbejde.

Under sin tale i forbindelse med ceremonien kom prins Charles da også ind på briternes dystre fortid på blandt andet Barbardos:

- Fra de mørkeste dage i vores fortid og slaveriets forfærdelige grusomhed, som for evigt pletter vores historie, smedede denne ø sin kurs med ekstraordinær styrke.

  • Barbados' nye præsident, Sandra Mason, ankomme her til ceremonien, hvor hun blev indsat som øens nye statsoverhoved. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)
  • Rhianna under nattens ceremoni i Barbados's hovedstad. (Foto: © Toby Melville)
  • Den britiske prins Charles var også til stede ved begivenheden. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)
  • Her blev den britiske dronnings flag fjernet af medlemmer af Barbados' kystvagt til tonerne af landets nationalhymne. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Mere end 10 millioner mennesker blev ofre for den europæiske slavehandel mellem det 15. og det 19. århundrede.

Trods afskeden med dronningen som statsoverhoved vil Barbados forblive en del af Commonwealth of Nations, som er en sammenslutning mellem Storbritannien og 53 andre stater, overvejende tidligere britiske kolonier.

Storbritanniens Dronning Elizabeth er også stadig det formelle statsoverhoved i adskillige andre lande, der tidligere var underlagt den britiske kolonialmagt, heriblandt Australien, Jamaica og Canada.