Operahuset på Bastillepladsen. Udbygningen af Sorbonne Universitetet. Grønne byrum langs Paris’ tordnende trafikerede omfartsvej.
Danske arkitekter er i fuld gang med at forvandle den franske hovedstad, men det har taget dem årtier at komme ind på det franske marked.
- Vi er vidner til et gennembrud, som faktisk er en lille revolution, for nu at bruge et godt, fransk ord, siger direktøren for Dansk Arkitektur Center, Kent Martinussen.
- For første gang i 30 år er der kommet hul på det franske marked i dén forstand, at danske arkitekter faktisk er til stede i Frankrig, hvor de nu bygger væsentlige kulturbygninger, byrum og boliger. Det har vi aldrig oplevet før.
Kronprinsen fejrer dansk arkitektur i Paris
Dansk arkitektur bliver fejret med manér i Paris i dag, hvor kronprins Frederik holder tale – på fransk – ved en arkitekturkonference i den franske hovedstad.
Det sker i bygningen ’Menneskehedens Triumfbue’ (La Grande Arche) fra 1989, der er tegnet af den danske arkitekt Johan Otto von Spreckelsen.
Med til konferencen er flere af de danske tegnestuer, der endelig har fået stort gennembrud i Frankrig, blandt andre Bjarke Ingels Group BIG, Henning Larsen og SLA Landskabsarkitekter.
Også Frankrigs udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, taler ved konferencen, og i aften holder Danmarks kronprinspar reception på toppen af den dansktegnede triumfbue i Paris for at fejre bygningsværkets 30 års jubilæum.
Men i de tre årtier, der er gået, siden Spreckelsens i 1980’erne stærkt omdiskuterede triumfbue blev indviet, har det været så godt som umuligt for danske arkitekter at bryde igennem i Frankrig. Indtil nu.
'Den lille revolution' skyldes ikke mindst, at franske bygherrer og politikere har fået større fokus på bæredygtige bygninger og byrum. Eksempelvis er franskmændene optaget af de danske erfaringer med at lave bygninger, der reducerer energiomkostninger, og som i nogle tilfælde producerer mere energi, end de bruger.
Og så skyldes det danske indryk i Frankrig ikke mindst en fransk præsident, som i mange sammenhænge kigger mod Skandinavien.
Macron vild med dansk arkitektur
Præsident Emmanuel Macron er i forvejen inspireret af den danske arbejdsmarkedsmodel, flexicurity, af dansk klimapolitik og af det danske sundhedsvæsen – hvorfor i øvrigt også både sundhedsminister Magnus Heunicke, klimaminister Dan Jørgensen og udenrigsminister Jeppe Kofoed er med kronprinsparret i Paris.
Og den franske præsidents nordiske begejstring smitter af på arkitekturen, mener direktøren for Dansk Arkitektur Center, Kent Martinussen, der også deltager i dagens dansk-franske arkitekturkonference i Paris:
- Det gør en forskel, at Macron har interesseret sig meget for Skandinavien, for den skandinaviske model og samfundsmodel, som arkitekturen i Skandinavien jo kommer ud af. Så der er et match dér, som er nyt, og som gør, at politikere, bygherrer og kommunale beslutningstagere kigger mod Skandinavien.
Bjarke Ingels: Frankrig prioriterer os
En af de danske arkitekter, som var den første til at bryde igennem i Frankrig, er Bjarke Ingels med sin tegnestue BIG. Ingels - som franskmændene kalder 'le starchitecte danois', altså 'den danske stjernearkitekt' – pointerer også en anden årsag til, at danske arkitekter har fået så meget arbejde i Frankrig: Franskmændene er villige til at bruge penge.
- I Frankrig har kultur, kunst og arkitektur en værdi, som man slet ikke stiller spørgsmålstegn ved. I Danmark kan man nogle gange føle, at intet kan måle sig med hofteoperationer eller andre sådanne livsvigtige ting; det kan nærmest opfattes som fråds eller luksus at bruge penge på kulturen. Men det stiller man slet ikke spørgsmålstegn ved Frankrig, som selv i økonomisk trængte perioder mener, at kultur og arkitektur selvfølgelig er væsentligt, siger Bjarke Ingels, hvis tegnestue BIG laver projekter i Paris, Bordeaux og andre steder i Frankrig.
Arkitektur er bare ét af hovedområderne, når kronprinsparret i dag ankommer til Paris til et tre dages royalt besøg og erhvervsfremstød.
Også klima og sundhed er i centrum for besøget, hvorfor 50 danske virksomheder og tre ministre er rejst med kronprinsparret til den franske hovedstad.